• Un studiu a folosit A.I. pentru a face previziuni climatice.
  • Masivul Mont-Blanc și-ar putea vedea volumul redus la jumătate până în 2050.
  • Studiul prevede o pierdere a volumului glaciar total de până la 65%.

Alpii europeni sunt în pericol. Folosind modele de Inteligență Artificială, oamenii de știință au observat că Alpii ar putea pierde până în 65% din volumul lor glaciar până în 2050.

În prezent, Alpii au pierdut deja 10% din volum doar în ultimii 2 ani.

Care sunt datele rezultate din această cercetare?

În 25 de ani, Alpii riscă să piardă până la 34% din volumul glaciar în cel mai bun scenariu, chiar dacă încălzirea globală se oprește brusc. Este ceea ce reiese din studiul realizat de cercetătorii de la universitățile din Grenoble, Zurich și Lausanne, care au folosit modele computerizate inovatoare care integrează machine learning.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT


Cercetătorii sugerează că sunt necesare schimbări drastice pentru a evita extincția catastrofală, mai ales că există un scenariu mai pesimist și, mai ales, mai realist.

Cât de grav este acest scenariu pesimist?

Studiul a cerut modelelor să simuleze pierderea de volum pe baza observațiilor din ultimii 12 ani, iar această pierdere continuă să crească la 65% până în 2050. Masivul Mont-Blanc și-ar putea vedea volumul redus la jumătate în următorii 25 de ani.


Chiar dacă încălzirea globală s-ar opri astăzi, ghețarii alpini sunt deja angajați într-o traiectorie ireversibilă de pierderi semnificative. Consecințele ar putea fi devastatoare, în special pentru rezervele de apă, și este greu de spus astăzi dacă este posibil nu să oprim fenomenul, ci măcar să-l încetinim.

Citește și