• Ce planuri are Rusia pentru Ucraina?  Ce legătură există între super-mega exercițiul militar „Zapad” de anul acesta și acumulările de trupe ruse în jurul vecinului nostru de la Est?
  • Continuăm astăzi seria de evaluări asupra situației și redăm felul în care decidenți politici, analiști și experți militari din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Lituania percep tabloul din teren.
  • Urmăriți în Mediafax, Aleph News și în Monitorul Apărării și Securității contribuțiile acestora la înțelegerea Rusiei și a limitelor pe care regimul de la Kremlin vrea să le testeze.

Atât de multe semnale de alarmă s-au acumulat în ultima perioadă pe tema activismului fără precedent al Rusiei pe flancul estic al NATO și la granița cu Ucraina încât trebuie să fie ceva semnificativ acolo. Unii discută deja despre pregătiri de război.

Ce planuri are Rusia pentru Ucraina?  Ce legătură există între super-mega exercițiul militar „Zapad” de anul acesta și acumulările de trupe ruse în jurul vecinului nostru de la Est?

Continuăm astăzi seria de evaluări asupra situației și redăm felul în care decidenți politici, analiști și experți militari din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Lituania percep tabloul din teren. Urmăriți în Mediafax, Aleph News și în Monitorul Apărării și Securității contribuțiile acestora la înțelegerea Rusiei și a limitelor pe care regimul de la Kremlin vrea să le testeze.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O analiză specială a temei va fi inclusă în ediția nr.12 a revistei trimestriale a Monitorului Apărării și Securității, pe care o veți putea procura de la Editura Mediafax.

Maxar și TikTok divulgă (aproape) tot

Toții ochii, văzuți și nevăzuți, sunt ațintiți asupra regiunii noastre în acest final de an. Imaginile din satelit arată o realitate care necesită explicații și care îndeamnă la alertă și la precauție, pe toate dimensiunile securității. Martori din teren, simpli cetățeni, popularizează zilnic imagini și relatări despre mișcări ale unor unități din Districtele Militare de Vest, Central și de Sud ale forțelor armate ruse. Camere inocente de la bordul unor autoturisme surprind convoaie pe șosele și pe căi ferate îndreptându-se către diverse puncte de concentrare a forței.

Dacă dai o căutare pe Twitter, vezi sute de instantanee ori filmări cu trenuri care duc tancuri, transportoare blindate, piese de artilerie, unități de comandă și control, precum și diverse componente ale lanțului logistic către destinații care se răspândesc pe un semicerc virtual din Crimeea, trecând prin Rostov pe Don și Voronej, până în Smolensk. Cu răbdare și cu permutări, rușii au făcut în așa fel încât la final de noiembrie au adus la granița lor de sud și de vest cu Ucraina tot ceea ce le trebuie pentru a trezi pe toată lumea din amorțeala tipică a sezonului de iarnă, premergătoare Crăciunului.

„Go, West!” E timpul?

Analizând din nou lista de exerciții militare notificate de ministerul rus al apărării, nu putem să ocolim ipoteza că toate au fost, de fapt, prilejuri pentru pre-poziționări ale unor efective militare pentru ceea ce vedem astăzi drept masare a unei armate gata de război la granița Ucrainei. Tocmai de aceea, l-am întrebat pe Grazvydas Jasutis, expert în securitate în spațiul ex-sovietic și profesor la universități din Elveția, Franța și Spania, despre scenariul și condițiile în care forțele armate ruse au derulat mega-exercițiul „Zapad 2021”, ca și despre legătura dintre intențiile militare ale Moscovei privind Ucraina și Uniunea Rusia-Belarus.

Grazvydas Jasutis ne reamintește faptul că, în cadrul ceremoniei de închidere a exercițiului „Zapad 2021”, ministrul adjunct al apărării al Rusiei, general-locotenent Yunus-bek Evkurov, a declarat că exercițiile ruso-belaruse au demonstrat că este posibil să se reunească grupuri militare puternice, capabile de diverse activități de luptă. Dincolo de afirmațiile pline de emfază ale lui Evkurov, care spunea că aceste grupuri ar putea acționa ca un bastion împotriva agresiunii și ar putea folosi capacitățile lor de atac pentru a trezi dușmanii la realitate, se poate extrage evidența faptului că „Zapad 2021” a arătat obiectivele alianței ruso-belaruse și a întărit controlul Rusiei asupra Belarus.

Amploarea și gama acestor exerciții au fost stridente. Au implicat aproximativ 200.000 de militari, 80 de aeronave și elicoptere, 760 de unități de echipament militar și până la 15 nave. Exercițiile s-au întins pe 2.000 de kilometri și au mobilizat, printre altele, forțe terestre, forțe speciale, marina militară, război electronic, precum și capacități de culegere a informațiilor din medii electronice și din telecomunicații. Evaluarea lui Jasutis despre forțele Federației Ruse care operează la periferia Uniunii Rusia-Belarus este fără echivoc: trupele ruse dețin controlul la frontiera Uniunii. Există un lanț de comandă foarte puternic și ar fi foarte puțin probabil să vedem vreun comportament necorespunzător sau vreo interpretare greșită a ordinelor.

Grazvydas Jasutis atrage totodată atenția asupra faptului că aceste exerciții au fost planificate și executate ca modalitate de eludare a restricțiilor legale privind desfășurarea permanentă a trupelor. Observabilă și în cazul altor manevre efectuate de către forțele armate ruse, această manieră de acțiune reprezintă un risc din ce în ce mai mare pentru flancul estic al NATO.

Rusia nu admite să dea socoteală pentru postura agresivă

Grazvydas Jasutis scoate în evidență auto-poziționarea Rusiei în postura apărării. Pe durata „Zapad 2021”, președinții Putin și Lukașenko au fost în contact regulat și au discutat despre exercițiile în curs, iar ministerul rus al apărării a postat aproximativ 200 de mesaje pe website-ul propriu, ceea ce sugerează că organizatorii au dorit să prezinte exercițiul ca pe un eveniment cu importanță majoră. Revenind la declarația vice-ministrului apărării de la ceremonia de închidere a exercițiilor, potrivit căreia Federația Rusă este pregătită să-și respingă dușmanii, contrastul cu realitatea este izbitor. Dacă ne uităm la războaiele pe care le-a instrumentalizat în spațiul ex-sovietic, numai despre ripostă la agresiune nu a fost vorba în faptele Moscovei.

Rusia a exersat cu aliatul său din flancul vestic răspunsul conjugat în fața unei posibile amenințări de ordin militar din partea Occidentului. A fost oare un fel de pregătire pentru ceva ce Rusia plănuiește să obțină prin creșterea presiunii politice, economice și militare asupra Ucrainei? Numai adversarii lui Putin din Rusia ar putea să ne răspundă la această întrebare.

Cu un regim politic depășit de vremuri, Rusia pare că vrea să intre în logica precedentelor 2008 și 2014. În 2021, un alt conflict armat se profilează ca origine a ciclului de renaștere.

Cam la fiecare șapte ani, cu suficient timp înainte de niște alegeri, învingătorul Putin, știut încă de pe-acum, plânge de fericire pentru Maica Rusie. Tu, precum Moscova, nu crede în lacrimi!

Notă: Grazvydas Jasutis este doctor în filosofie și predă cursuri privind studii de securitate post-sovietică la universități din Elveția, Franța și Spania.   Anterior, a lucrat pentru UE și OSCE în Georgia, Indonezia, Mali, Burkina Faso, Kosovo și în Macedonia de Nord, precum și pentru Delegația Lituaniei la NATO și Ministerul Apărării din Lituania.   Interesele sale de cercetare includ drepturile omului, reformele sectorului de securitate, gestionarea conflictelor, procesele de transformare politică și terorismul în spațiul post-sovietic.