• 10.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Berlinului, la un an și o zi după invazia rusă, pentru a cere negocieri cu Moscova în loc de furnizarea de arme către Ucraina.
  • Manifestaţia, organizată sub sloganul „Să ne ridicăm pentru pace!” , a fost convocată de politiciana de stânga Sahra Wagenknecht.
  • Mai multe manifestaţii anti-război s-au desfăşurat în Germania şi vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei.

Aproximativ 10.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat sâmbătă în centrul Berlinului pentru a cere negocieri cu Moscova, în loc de furnizarea de arme către Ucraina, la un an și o zi de la invazia rusă, scrie Le Figaro.

Manifestaţia, organizată sub sloganul Să ne ridicăm pentru pace!” , a fost convocată de politiciana de stânga Sahra Wagenknecht şi de activista pentru drepturile femeilor Alice Schwarzer.

Ele s-au adresat manifestanţilor îndemnând la diplomaţie în locul livrărilor de arme” , după ce cancelarul federal german Olaf Scholz a acceptat în cele din urmă, sub presiunea şefei diplomaţiei sale, ecologista Annalena Baerbock şi a SUA, să intensifice livrările de arme către Ucraina, în special deblocarea transferului tancurilor Leopard.

Într-un ,,Manifest pentru Pace”, semnat online până în prezent de peste 640.000 de persoane, cele două organizatoare ale manifestaţiei de sâmbătă i-au cerut cancelarului Scholz să ,,oprească escaladarea livrărilor de arme” şi îndeamnă la o încetare a focului şi la reluarea negocierilor de pace.

Îndemnul lor a fost respins de Scholz, care le-a replicat că ,,preşedintele rus (Vladimir Putin) acceptă acum doar o singură formă de negociere, aceea ca cineva să capituleze necondiţionat” .

Mai multe manifestaţii anti-război s-au desfăşurat în Germania şi vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei. O astfel de manifestaţie a avut loc tot la Poarta Brandenburg, pe care autorităţile locale o iluminaseră în culorile drapelului ucrainean.

Tot sâmbătă, mii de persoane au ieşit pe străzile din Bruxelles pentru a protesta împotriva agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Participanţii la acest protest, convocat de organizaţia ,,Promote Ukraine” , de Asociaţia femeilor ucrainene din Belgia şi de Reţeaua Europeană de Solidaritate cu Ucraina, au cerut ,,retragerea imediată a trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene” , precum şi ,,oprirea necondiţionată a bombardamentelor” .

Protestul de la Bruxelles a fost sprijinit de numeroase organizaţii, printre care asociaţii ale ucrainenilor din Belgia şi sindicate, precum şi de personalităţi culturale, activişti LGBT şi activiste pentru drepturile femeilor. Manifestanţii din fruntea protestului purtau o pancartă cu mesajul ,,Ucraina învinge – democraţia învinge”.

Printre participanţi s-au numărat şi cetăţeni iranieni, care au desfăşurat o pancartă pe care au scris ,,Libertate pentru Iran şi libertate pentru Ucraina, împreună vom învinge”.

Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul. În prezent, Kievul condiţionează orice tratative cu Moscova de retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional. La rândul său, Moscova cere Kievului să accepte pierderea Crimeei şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.