• Arabia Saudită a declarat că reduce producția de petrol pentru a stabiliza piețele petroliere.
  • Măsura îl va irita probabil pe Joe Biden, care a intrat în conflict cu saudiții în privința producției de petrol.
  • Saudiții au colaborat anterior cu Rusia pentru a reduce producția, crescând astfel prețurile.

Arabia Saudită și Rusia fac eforturi pentru a menține prețurile petrolului la un nivel ridicat, într-o mișcare care va frustra probabil SUA. Duminică, ministrul energiei din regat, prințul Abdulaziz bin Salman al-Saud, a declarat că producția de petrol saudit va fi redusă de la 10 milioane de barili la nouă milioane începând cu luna iulie, scrie Business Insider.

Aceasta este o acadea saudită”, a declarat prințul Abdulaziz. Am vrut să punem gheață pe tort. Întotdeauna vrem să adăugăm suspans. Nu vrem ca oamenii să încerce să prezică ce vom face… Această piață are nevoie de stabilizare”.

Comentariile sale au fost făcute după o reuniune la Viena, Austria, a membrilor Opec+, un grup al celor mai mari țări producătoare de petrol din lume. Arabia Saudită este cel mai mare producător de petrol din lume și cel mai influent membru al grupului, deci are o putere semnificativă asupra piețelor globale de petrol.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, încearcă să mențină prețurile petrolului la un nivel ridicat pentru a-și finanța planurile ambițioase de diversificare a economiei Arabiei Saudite, inclusiv proiectul megaorașului Neom. El conduce o cale mai independentă în ceea ce privește politica petrolieră a Arabiei Saudite decât conducătorii anteriori, chiar cu riscul de a înfuria aliații tradiționali ai Arabiei Saudite, SUA.

În ultimele săptămâni, prețul petrolului a scăzut la nivel global, dar mișcarea saudiților a crescut prețul petrolului Brent, reperul internațional al prețului petrolului, cu 2%, până la 78,73 dolari pe baril, înainte de a scădea din nou ușor până la 77,19 dolari.

Kremlinul menține reducerile de producție a petrolului

În urma reuniunii, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Kremlinul va menține reducerile de producție de 1,4 milioane de barili pe zi în 2024, convenite cu ceilalți membri Opec+ în aprilie. El a adăugat că această reducere va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului viitor, potrivit Reuters.

Este o măsură care ar putea să inflameze tensiunile dintre saudiți și administrația Biden, care a încercat în mod constant să facă presiuni asupra saudiților pentru a nu reduce producția în încercarea de a reduce inflația și temerile legate de o încetinire economică globală.

Dispute pe reducerea producției de petrol de către saudiți

Anul trecut, o reducere a producției de către saudiți și Rusia, chiar înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din SUA, a provocat o dispută diplomatică între Riad și Casa Albă, democrații de top acuzându-i pe saudiți că încearcă să îl afecteze politic pe Biden și că ajută Rusia să își finanțeze războiul din Ucraina.

Un grup bipartizan de senatori americani a introdus în martie un proiect de lege menit să exercite presiuni asupra membrilor Opec+ pentru a opri reducerea producției. Membrii Opec+ au ripostat, potrivit Reuters, spunând că politicile monetare occidentale au alimentat inflația, forțând națiunile producătoare de petrol să reducă producția și să mențină valoarea principalului lor export.

Reducerea producției se va număra probabil printre subiectele discutate atunci când secretarul de stat american Anthony Blinken va vizita Arabia Saudită săptămâna viitoare. Există semne de tensiuni în cadrul Opec+, a relatat The New York Times, unii membri fiind de părere că Rusia crește în secret producția de petrol în încercarea de a revendica o cotă mai mare de piață în țări precum India. Aceasta a venit după ce multe țări occidentale au tăiat importurile de petrol rusesc pentru a pedepsi Kremlinul pentru războiul din Ucraina.

Citește și