- Arafat: Cel puțin pe tură trebuie să fie 1 – 2 persoane care monitorizează alarmele, care răspund de evacuare, de anunțarea pompierilor dacă este vreo problemă
- Acest personal poate să fie, potrivit legii, angajatul propriu al spitalului sau se poate semna un contract cu o firmă
- Arafat: Un singur pompier ce poate să facă? Să vină să verifice o dată și să plece. Nu ai cum!
Spitalele, la fel ca și cădirile mari, trebuie să aibă doi sau trei pompieri pe tură care să poată interveni în caz de urgență și care să verifice și să monitorizeze activitatea. „Un singur pompier ce să facă?”, spune Arafat, în condițiile în care la „Marius Nasta” singurul pompier e în concediu de 6 luni.
Raed Arafat a spus, marți, la Antena 3, că, pe vremea când era medic la Spitalul Județean Mureș, exista pompier pe tură, un dispecerat la care ajungeau toate alarmele de incendiu.
„Pompierii, cei 2 sau 3 de pe tură, nu unul, se mișcau în spital și verificau pe partea de prevenire, gaz, curent, improvizații dacă sunt. Orice unitate sanitară, o clădire mare, o clădire de spital, are nevoie de partea de prevenire să fie activă tot timpul. Cel puțin pe tură trebuie să fie 1 – 2 persoane care monitorizează alarmele, care răspund de evacuare, de anunțarea pompierilor dacă este vreo problemă. Asta este ceea ce trebuie să aibă fiecare spital”, spune Arafat.
Acest personal poate să fie, potrivit legii, angajatul propriu al spitalului sau se poate semna un contract cu o firmă care să asigure personalul care să aibă acest rol major pe partea de prevenție, evacuare și primă intervenție, să știe unde sunt hidranții, stingătoarele, astfel încât să poată interveni până ajung pompierii.
Întrebat despre situația de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde era un singur pompier, care și el este în concediu de 6 luni, Raed Arafat a spus că un pompier nu poate face față și că protecția trebuie să fie una continuă.
„Un singur pompier ce poate să facă? Să vină să verifice o dată și să plece. Nu ai cum! Partea de prevenție, de protecție trebuie să fie una continuă. (…) Trebuie să aibă (spitalele, pompieri – n.r.), nu e recomandare. Trebuie să aibă personal instruit permanent în spital pe partea de evacuare și pe partea de prevenție. Cea mai bună soluție este să iei oameni care să lucreze în tură. Cum am zis, 2 – 3 oameni, care lucrează în tură și care au ca rol verificarea, monitorizarea alarmelor, verificarea situațiilor periculoase care pot să pună în pericol spitalul, să le oprească, să rezolve situația respectivă”, a mai spus Arafat.