• Barbu Bălcescu a fost primarul Craiovei în perioada 1874-1875.
  • Bălcescu a construit „drumul Gării” care a înlesnit accesul afaceriştilor în oraş.
  • Bălcescu a preluat Primăria Craiova cu o datorie de 1 milion de lei.

Cu împrumuturi, despăgubiri şi licitaţii care au durat ani de zile. Aşa s-a dezvoltat Craiova. Acum 146 de ani, era o urbe a contrastelor. Centrul era locul elitelor, care își etalau caleştile şi hainele scumpe.

Periferiile erau nişte locuri sărace şi mizere. Acum, marginile oraşului sunt cele mai căutate locuri. Aici s-au ridicat cartiere rezidenţiale şi s-au dezvoltat industrii.

Barbu Bălescu, primarul Craiovei care a înțeles, în 1874-1875, importanța afacerilor pentru dezvoltarea unui oraș

Barbu Bălcescu, primar al Craiovei doar pentru un an, este cel care a creat primul drum important în oraş – drumul Gării, care le-a permis afaceriştilor vremii să ajungă mai repede de la gară în centrul oraşului.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Şi-a început primariatul la 1 august, sub rele auspicii, să zic aşa, pentru că era un împrumut de un million de lei pe care administraţia locală precedentă îl contractase, spune Gabriel Croitoru, cercetător la Institutul Academiei Române din Craiova.

Gabriel Croitoru este cercetător al Institutului din Craiova al Academiei Române. A studiat îndeaproape istoria oraşului. Chiar dacă Nicolae Romanescu este considerat cel mai prolific primar al Craiovei, Gabriel Croitoru consideră că dezvoltarea oraşului a început-o Barbu Bălcescu.

Bălcescu a adus apă potabilă la Craiova

Formează o comisie din inginerii statului pentru a merge la Cârcea şi pentru a aduce apa potabilă în oraş. O apă de cea mai bună calitate, se spune în documente, pentru că problema apei potabile în oraş începe să se acutizeze.(…) Fiind generată de creşterea numărului de locuitori, adaugă Gabriel Croitoru.

Primăria Craiova are un buget de peste o sută de milioane de euro şi vrea să devină un oraş smart. De Barbu Bălcescu nu ştie aproape nimeni. Nimic în oraş nu pomeneşte de el. Nici măcar pe casa în care acesta a locuit, pe strada Unirii, monument istoric acum, nu este trecut numele său.