Biden vrea să extindă Consiliul de Securitate/ Analist de politică externă: Ar însemna, într-adevăr, mai multă incluziune

În alocuțiunea susținută în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, președintele american Joe Biden a luat o poziție fermă în favoarea Ucrainei, afirmând că prețul păcii nu poate fi dezmembrarea Ucrainei. Discursul a fost urmărit din sală de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski care urmează să ia și el cuvântul în această seara.

Președintele Klaus Iohannis este și el prezent. Lipsesc însă nume importante de pe scena mondială, cum ar fi președintele Macron sau premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.

„Și extinderea Consiliului de Securitate ar însemna, într-adevăr, mai multă incluziune, mai ales că președintele Biden are în vedere mai degrabă statele din zona BRIC. Deci vorbim de țări care câștigă mai multă putere în lumea aceasta, care se conturează ca una multipolară, dar de la intenție până la certitudini mai sunt probabil niște pași importanți. E nevoie de o schimbare a modului în care funcționează, practic, trebuie adnotată Carta Națiunilor Unite. Da, asta e, într-adevăr sau va fi un subiect interesant nu doar pentru Adunarea Generală, care începe practic astăzi, ci și pentru discuțiile viitoare, spune Miroslav Tașcu-Stavre, analist de politică externă.

„Trebuie menționat că în prezent sunt practic cinci state membre în Consiliul de Securitate, membre permanente. E vorba practic de configurația de la finalul celui de-al 2-lea Război Mondial, marile puteri Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța, și 10 membri nepermanenți. De altfel, discuția aceasta a fost deschisă încă de anul trecut și s-au făcut progrese diplomatice importante, fiind nevoie, sigur că da, și de acordul celorlalte state care au drept de veto în Consiliul de Securitate. E vorba în principal de Rusia și China”, a spus Miroslav Tașcu-Stavre, la Aleph News.

Citește și:

Exit mobile version