• Marea Britanie a anunţat joi un acord cu Rwanda pentru a trimite unii solicitanţi de azil la mii de kilometri distanţă în ţara din Africa, un plan care, potrivit acesteia, ar împiedica traficanţii de persoane să trimită migranţi disperaţi în călătorii înşelătoare peste Canalul Mânecii.
  • Politicienii din opoziţia britanică şi grupurile de refugiaţi au condamnat această măsură ca fiind inumană, nefuncţională şi o risipă de bani publici, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că aceasta ridică „o serie de probleme legate de drepturile omului”.

Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie are un acord cu Rwanda pentru a trimite unii solicitanţi de azil la mii de kilometri distanţă în ţara din Africa, un plan care, potrivit acesteia, ar împiedica traficanţii de persoane să trimită migranţi disperaţi în călătorii înşelătoare peste Canalul Mânecii.

În cadrul acestui plan, unele persoane care ajung în Marea Britanie ca pasageri clandestini în camioane sau în bărci ar fi preluate de guvernul britanic şi transportate cu avionul 6.400 de kilometri în Rwanda, doar dus.

„Oricine intră ilegal în Marea Britanie… poate fi acum relocat în Rwanda”, a declarat Johnson într-un discurs ţinut în faţa trupelor şi a membrilor gărzii de coastă la un aeroport din apropierea oraşului Dover. El a spus că este nevoie de acţiune pentru a opri „traficanţii de persoane josnice care abuzează de cei vulnerabili şi transformă Canalul Mânecii într-un cimitir acvatic”, potrivit AP.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Guvernul rwandez a declarat că acordul va dura iniţial cinci ani, iar Marea Britanie a plătit în avans 120 de milioane de lire sterline (158 de milioane de dolari) pentru a plăti pentru găzduirea şi integrarea migranţilor.

Ministrul rwandez al afacerilor externe, Vincent Biruta, a declarat că acordul „are ca scop asigurarea faptului că oamenii sunt protejaţi, respectaţi şi împuterniciţi să îşi promoveze propriile ambiţii şi să se stabilească permanent în Rwanda, dacă aleg”.

El a precizat că ţara sa găzduieşte deja peste 130.000 de refugiaţi din ţări precum Burundi, Congo, Libia şi Pakistan.

Criticii l-au acuzat pe premierul Boris Johnson că a folosit această problemă pentru a distrage atenţia de la un scandal legat de adunările guvernamentale care au încălcat regulile de izolare în pandemie. Johnson rezistă solicitărilor de a demisiona după ce a fost amendat de poliţie săptămâna aceasta din cauza petrecerilor.