• 300.000 de bugetari din România protestează sau se pregătesc să protesteze pentru creșteri de salarii.
  • Guvernul Marcel Ciolacu și-a bugetat creșteri de cheltuieli cu salariile bugetarilor de 11% în 2024.
  • Aparatul bugetar din România este unul dintre cele mai scumpe din Uniunea Europeană.

Circa 300.000 de bugetari din România protestează sau se pregătesc să protesteze pentru creșteri de salarii. Printre ei se află și medicii sau angajații Poștei Române. Astăzi au protestat, sub formă de avertisment, angajații din 1.200 de localități din România. Guvernul Marcel Ciolacu și-a bugetat creșteri de cheltuieli cu salariile bugetarilor de 11% în 2024, dar în prima lună din an deja creșterea este dublă. Aparatul bugetar din România este unul dintre cele mai scumpe din Uniunea Europeană.

Își permite Guvernul Ciolacu majorări de salarii?

„Guvernul nu își permite astfel de majorări, totuși probabil că o să le facă din cauza presiunii străzii, mai ales că suntem într-un an electoral. Probabil, vor împrumuta bani. Guvernul va fi nevoit, la finalul anului, să renunțte la anumite creșteri acordate în timoul anului. Nu se poate ca prin creșterea taxelor să echilibreze deficitul bugetar”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Cum ne afectează aceste greve, în afară de impactul bugetar?

„Astăzi au protestat aproximativ 1.200 de administrații locale. Deci, pentru două ore, nu au lucrat. Automat, dacă cineva a avut nevoie de un act de la primărie, nu l-a putut primi decât după două ore. Ne afectează prin faptul că vom obține mai greu anumite acte de care aveam nevoie, de la administrațiile locale”, a adăugat acesta.

Recomandări

A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA

Citește și