• Ordonanță: De la 1 ianuarie se majorează accizele la carburanți.
  • Impozitul pe chirie pentru firme se mută de la închiriator la chiriaș.
  • Punctul de amendă crește de la 145 lei, la 165 lei.

Bugetul României se naște cu forcepsul. USR a depus 400 de amendamente și spune că bugetul e un flyer electoral pentru Ciucă și Ciolacu, iar AUR anunță că au depus ș//i ei mii de amendamente.

Forța Dreptei a depus și ea amendamente și cere eliminarea finanțării partidelor politice. Ciolacu spune că este un buget al investițiilor. 18% din buget merge la investiții.

De la 1 ianuarie se majorează accizele la carburanți, conform Ordonanței Trenuleț, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial. Aceeași ordonanță spune și că plata impozitului pe chirie pentru firme se mută de la închiriator la chiriaș. Punctul de amendă crește de la 145 lei, la 165 lei.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În Programul Rabla nu se mai acordă ecobonusuri, iar valoarea tichetelor este diminuată considerabil. De partea cealaltă, Guvernul umblă la Fondul de rezervă, ca să dea bani la unele instituții.

Printre beneficiari se numără și Clubul Sportiv Rapid, care primește aproape 7 milioane și jumătate de lei.

Guvernul, reunit azi în şedinţă, va aproba suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară, a bugetelor mai multor ministere şi instituţii centrale: Ministerul Transporturilor, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul General al Guvernului.

Astfel, Guvernul va suplimenta, prin hotărâre, bugetul Ministerului Transporturilor pentru Clubul Sportiv Rapid Bucureşti cu suma de 7.400.000 de lei.

Amendamente

USR a anunţat depunerea a 400 de amendamente apreciind că proiectul de buget ”este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”.

În cazul AUR este vorba despre mii de amendamente, după cum au declarat reprezentanţii partidului.

Şi Forţa Dreptei a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.

Firmele și PFA care stau cu chirie în spații ale persoanelor fizice vor trebui să se gândească la ce vor face din 2024. Guvernul Ciolacu, prin Ordonanța trenuleț, complică situația.

Practic, de la 1 ianuarie 2024, pe lângă e-Factura, mai trebuie să completeze și să vireze banii impozitului pe care chiriașii ar trebui să-i dea la Stat. Practic, plata impozitului se mută din sarcina chiriașului în cea a firmei care închiriază.

Ordonanța Trenuleț, publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial, vine cu modificări și în privința accizelor la benzină și motorină, mai exact cu majorări.

Va fi 2024 un an al investiţiilor? Guvernul are planuri mari de investiţii în 2024: nu mai puţin de 7% din PIB sau 18% din buget.

Dacă PNRR-ul merge bine (şi deocamdată nu merge), investiţiile ar putea creşte puternic anul viitor. Proiectul de buget este construit pe o creştere a investiţiilor de până la 6,9% din PIB care se sprijină însă pe o puternică convingere că miliarde de euro vor intra în ţară din fondurile UE şi prin PNRR. Ceea ce nu este de la sine înţeles.

Potrivit proiectului de buget adoptat în guvern, investiţiile ar urma să ajungă anul viitor la 120 de miliarde de lei (24 mld. euro), adică mai mult decât jumătate din PIB-ul ţării la ieşirea din comunism.

Cum a fost anul 2023, ce previziuni am făcut şi ce s-a adeverit: Dobânzile s-au stabilizat, inflaţia s-a redus mai mult, dar economia a scăzut mai mult decât aşteptările. Creşterea fiscalitaţii nu a fost prevăzută, iar mediul de business este revoltat. Piaţa de IT s-a mai răcit, iar vânzarea a trei bănci a fost o surpriză.

Citește și