• Românii n-au văzut dezbatere la prezindenţiale, în timp ce Trump şi Biden se luptă şi în pandemie
  • Trump şi Biden au susţinători şi în alte ţări, Iohannis şi Dăncilă, mai mult membrii partidului
  • Adi Zăbavă, consultant politic: „Diferența vine din încrederea în sistemul politic

Doar câteva ore până la alegerile din SUA. Toată lumea le așteaptă cu sufletul la gură. Campania din State e mereu un show, în timp ce la noi, monotonia şi-a spus cuvântul, la prezidenţialele din 2019.

În timp ce în România candidații nu s-au sinchisit pentru dezbatere nici în vremuri normale, Donald Trump l-a chemat la confruntare pe Joe Biden, chiar dacă abia se vindecase de COVID.

Adrian Zăbavă, consultant politic: „Acolo se pune mult mai mult accent pe această dezbatere electorală şi pe rolul ei pentru democraţie şi alegeri. La noi, o ţară cu istorie democratică mai scurtă. Ele nu reprezintă un punct forte al campaniei”.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ

Campania din SUA e un adevărat carnaval. Dacă Biden şi-a adus susţinători ca Lady Gaga, iar fanii lui Trump împânzesc străzile cu steaguri, şepci sau tricouri, Iohannis sau Dăncilă nu au reuşit să-şi facă un aşa loc în inimile oamenilor.

Trump şi Biden sunt în centrul atenţiei; în schimb, românii au văzut mai mult partidele politice în lumina reflectoarelor, iar candidaţii au cam stat ascunşi.

Adrian Zăbavă, consultant politic: „Există o diferenţă enormă de cultură politică. Vedem cât de importantă e donaţia mică a simplului cetăţean în campania din America, lucru de neimaginat la noi. Diferenţa vine din încrederea în sistemul politic. Numărul celor care se implică din dorinţă pentru o campanie electorală în România e infim, majoritatea care se implică o fac din interes, fie că lucrează în acea campanie sau sunt membri de partid”.

Dacă românii nu prea mai găsesc motiv să iasă la vot, iar prezenţa scade de la an la an, anul acesta, deşi în pandemie, SUA a înregistrat un vot record, aproape 100 de milioane de americani deja au votat, înainte să bată clopotele.