• Alexandru Rafila a spus că punctul vulnerabil al României în procesul de combatere a pandemiei de coronavirus este testarea.
  • Rafila a declarat că deși există teste rapide datorită cărora se pot testa până la 100.000 de persoane pe zi, în România se fac 30.000 – 40.000 de teste.

Testarea rămâne punctul vulnerabil în România, în condițiile în care se remarcă o înrăutățire a indicatorilor legați de epidemia de COVID-19, mai puțin numărul de cazuri zilnice, a declarat duminică medicul Alexandru Rafila la Digi24.

„Din ianuarie am avut la dispoziție testele rapide, care puteau permite testarea la o scară mai mare, puteam ajunge la 100.000 de persoane pe zi”, a spus Rafila, remarcând că în prezent nu se depășesc 30.000 – 40.000 de teste, din care cea mai mare parte PCR.

Rafila a remarcat că au fost achiziționate 3 milioane de teste rapide, dar zilnic sunt folosite circa 10.000.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Medicul și deputatul PSD a vorbit și despre procedurile excesive aplicate de autorități, în legătură cu ordinul de ministru care stabilea modul în care sunt tratate persoanele decedate, proceduri valabile pentru boli cum ar fi febra hemoragică, dar și relativa lipsă de eficiență a ministerului, care nu a făcut nimic timp de 3 luni de zile pentru a preveni actuala situație, apărând în schimb ideea unei noi carantine naționale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit public despre efectele unei carantine naționale de două săptămâni.