- Pe 14 noiembrie, 10 persoane mureau în incendiul de la SJU Neamţ
- Pe 18 noiembrie Klaus Iohannis îţi vorbea de modernizarea reţelelor electrice din spitale
- După încendiul de la Neamţ am făcut controale şi memorii
- Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii de ATI, a spus la Aleph News care sunt problemele şi rezolvările
Două luni şi jumătate. Atât a trecut de când România parcă se oprea din mers, la fel ca la Colectiv, pentru că a ars secţia de ATI de la Spitalul Judeţean Neamţ. Au murit 10 oameni şi am aflat, din nou, că avem probleme în spitale. Rana nu apucase să se închidă aproape deloc când în această dimineaţă un alt spital era cuprins de flăcări.
De ce ne ard spitalele, te întrebi şi tu, mă întreb şi eu. După tragedia de la Neamţ am verificat: 1.921 deficienţe au fost găsite în secţiile de ATI. Despre situaţia echipamentelor medicale îţi spunea Preşedintele Klaus Iohannis, în noiembrie. Ceruse o analiză, i-au fost prezentate disfuncţionalităţile şi defecţiunile care pot apărea.
Ce spunea președintel României pe data de 19 noiembrie 2020
„Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente.
Discuţia de astăzi a fost extrem de utilă şi au fost identificate deja câteva soluţii concrete, care vor fi preluate de autorităţi şi puse în aplicare.
În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice”, spunea la acel moment șeful statului.
Ca şi după incendiul de la Neamţ ne-am întrebat cât mai rezistă instalaţiile electrice. Cât de în siguranţă suntem în spitale. Azi, Vlad Voiculescu îţi spune că sunt probleme în sistem.
„Sunt cel putin doua piste aici. Ar putea fi o problema punctuala, o greseala individuala. Pe de alta parte datoria noastra este sa ne uitam la problemele de sistem”, a spus Vlad Voiculescu.
Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de ATI, a trimis un memoriu imediat după tragedia de la Neamţ. Acolo erau trecute problemele sistemice din spitalele româneşti care pot duce la astfel de nenorciri.
„Una dintre ele este legată de reţeaua de electricitate şi de gaze medicinale, reţele care sunt depăşite vis-a-vis de situaţia actuală a spitalelor şi de echipamentele existente. Şi am propus un program cu finanţare europeană de modernizare a acestora accelerată şi care se poate face în anul acesta. A doua cauză este reprezentată de faptul că spitalele nu au contracte de service şi mentenanţă a echipamentelor”, este de părere Dorel Săndesc.
Ce ne arată rezultatele controalelor făcute după tragedia de la Neamţ.
Un număr de 1.921 de deficienţe în ATI-urile din ţară. Ce înseamnă aceste deficiente? Nu sunt sau nu funcţionează instalaţiile de detecţie a fumului şi de avertizare în caz de incendiu, unele spitale nu au autorizaţie de securitate la incendiu, nu sunt hidranţi interiori sau exterior şi nici stingătoare. Probleme au fost găsite şi la instalaţiile electrice, acestea fie aveau defecţiuni, fie fuseseră reparate cu improvizaţii.