• Statele Unite și Uniunea Europeană au făcut apel la organizarea unor alegeri libere și corecte, exprimându-și îngrijorarea cu privire la rapoartele privind hărțuirea și intimidarea opoziției și a grupurilor societății civile.
  • Guvernul a respins acuzațiile ca fiind o ingerință în procesul său electoral.
  • Încheindu-și campania vineri, Obiang a declarat că a decis să devanseze alegerile prezidențiale cu câteva luni.

Cel mai longeviv lider din lume, președintele Teodoro Obiang din Guineea Ecuatorială, a organizat duminică alegeri pentru a-și prelungi guvernarea de 43 de ani într-un stat african mic și autoritar, unde bogăția petrolieră, cândva abundentă, a cunoscut un declin rapid.

Ceea ce semeni este ceea ce culegi”, a declarat Obiang, în vârstă de 80 de ani, care a obținut în mod regulat peste 90% din voturi în alegerile desfășurate de-a lungul a cinci mandate, de când a preluat puterea de la unchiul său printr-o lovitură de stat în 1979. Doi candidați ai opoziției se prezintă: Buenaventura Monsuy Asumu, care a candidat deja la precedentele cinci alegeri, și Andrés Esono Ondo, o figură a opoziției care candidează pentru prima dată.

Este o fraudă totală”, a declarat Esono Ondo pentru Reuters prin telefon, afirmând că partidul său va contesta rezultatul în instanță.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

El a declarat că în capitala insulară Malabo a avut loc un vot corect, dar partidul său are dovezi că în alte părți funcționarii au votat în numele alegătorilor sau i-au forțat să voteze pentru partidul de guvernământ.
Guvernul și oficialii direcției electorale din Guineea Ecuatorială nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Maja Bovcon, analist senior pentru Africa la compania de informații de risc Verisk Maplecroft, a declarat că rezultatul alegerilor nu prezintă niciun dubiu: Închiderea granițelor și hărțuirea și arestările susținătorilor opoziției au pregătit terenul pentru prelungirea guvernării de 43 de ani a lui Obiang”.

Statele Unite și Uniunea Europeană au făcut apel la organizarea unor alegeri libere și corecte, exprimându-și îngrijorarea cu privire la rapoartele privind hărțuirea și intimidarea opoziției și a grupurilor societății civile. Guvernul a respins acuzațiile ca fiind o ingerință în procesul său electoral.

Încheindu-și campania vineri, Obiang a declarat că a decis să devanseze alegerile prezidențiale cu câteva luni și să le organizeze împreună cu alegerile legislative și municipale, pentru a economisi bani din cauza crizei economice.