- Orașul Port-au-Prince din Haiti este condus de 200 de bande înarmate avand ca lider un războinic nemilos, supranumit „Barbecue”.
- Cea mai periculoasă bandă este coaliția G9, condusă de nemilosul tiran Jimmy Cherizier, cunoscut sub numele de „Barbecue”.
- ONU estimează că bandele ucigașe controlează 60% din Port-au-Prince, ceea ce face ca locuitorii orașului să trăiască în frică.
Orașul Port-au-Prince din Haiti este condus de 200 de bande înarmate avand ca lider un războinic nemilos, supranumit „Barbecue” pentru că își arde de vii dușmanii, iar peste 20 de oameni sunt uciși în fiecare zi. Douăzeci de oameni sunt uciși în fiecare zi în cel mai periculos oraș din lume, condus de 200 de bande înarmate. Locuitorii din Port-au-Prince, în Haiti, trebuie să își țină mintea limpede, deoarece orașul este afectat de criminalitate și de tulburări politice. Națiunea în sine este cea mai săracă din emisfera vestică, iar orașul este afectat de cutremure regulate, de inflația galopantă, de foamete și de tulburări civile.
„Pentru haitieni, violența bandelor a ajuns în punctul de criză. Ei nu știu ce să facă și cum se va rezolva această problemă”, a declarat pentru Sun Summer Walker, șefa departamentului de afaceri multilaterale al Inițiativei globale împotriva crimei transnaționale organizate.
„Fenomenul bandelor a devenit un cancer cu metastaze în care controlează capitala în toate periferiile sale”, a adăugat Dr. Djems Olivier de la Universitatea Vincennes-Saint-Denis, care studiază bandele din Haiti.
El a spus că orașul a fost transformat într-o „metropolă baricadată” de numeroasele bande înarmate care au „drept de viață și de moarte asupra întregii populații”. Cea mai periculoasă bandă este coaliția G9, condusă de nemilosul tiran Jimmy Cherizier, cunoscut sub numele de „Barbecue”. Se spune că și-a luat porecla de la metoda de răzbunare aleasă de el – incendierea dușmanilor săi – deși el susține că aceasta provine de la slujba mamei sale de vânzător ambulant de pui prăjit. Sub pretextul de a fi un „om al poporului” și „revoluționar”, el pretinde că poartă război împotriva elitelor – dar Barbecue este cunoscut pentru că ucide, mutilează și șantajează oamenii fără discriminare.
Lordul războinic a fost direct legat de mai multe masacre ale săracilor din ultimii ani, inclusiv de o serie de crime de patru zile în mahalaua La Saline, în care au fost uciși 71 de oameni în 2018. Haiti a fost cufundat în turbulențe politice după asasinarea președintelui Jovenal Moïse în iulie 2021. De atunci, țara nu a mai avut un guvern funcțional și a început o luptă pentru putere.
„Violența armată a atins niveluri inimaginabile și intolerabile”, a avertizat populația în luna mai Michelle Bachelet, șefa demisionară a Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului.
ONU estimează că bandele ucigașe controlează 60% din Port-au-Prince, ceea ce face ca locuitorii orașului să trăiască în frică.
„Există un mare semn de întrebare cu privire la ceea ce se va întâmpla atunci când ieși din casă în fiecare dimineață”, a declarat Renata Segura, director adjunct pentru America Latină și Caraibe al International Crisis Group. Ea a descris modul în care oamenii obișnuiți sunt folosiți ca „scuturi umane” și uciși, afacerile lor sunt jefuite și casele lor sunt arse până la temelii. Unii sunt, de asemenea, răpiți pentru răscumpărare și nu este neobișnuit ca cetățenii obișnuiți să fie prinși în focurile încrucișate, în timp ce bandele se împroașcă reciproc cu gloanțe pe stradă.
„Copiii ar putea fi loviți de un glonț rătăcit când se îndreaptă spre școală”, a adăugat Segura. Între timp, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că locuitorii obișnuiți sunt „din ce în ce mai mult ținta bandelor”.
„Bandele înarmate folosesc violul, inclusiv violurile colective, și alte forme de violență sexuală pentru a insufla teamă, a pedepsi, a subjuga și a provoca durere populației locale”, a adăugat purtătorul de cuvânt. În vara anului 2022, bandele violente au pus stăpânire pe oraș și s-au ciocnit pentru teritoriu, iar supărarea s-a revărsat în cartierele anterior pașnice. ONU a înregistrat peste 1.300 de crime, răniri și dispariții între iunie și septembrie – o medie de aproximativ 20 de morți pe zi, mii de oameni fiind nevoiți să își părăsească locuințele.
Un cartier în special pare a fi locul unde se duc și se câștigă bătăliile – cartierul de mahala Cité Soleil. Locuită de un sfert de milion de persoane, Cité Soleil este construită din dărâmăturile lăsate în urmă de cutremurul din 2010 din Haiti și este înconjurată de fiecare parte de puternicele coaliții G-9 și G-PEP, ceea ce face din ea locul în care au loc multe dintre războaiele dintre bandele din oraș.
Cartierul este în mare parte lăsat în pace de poliție, ceea ce înseamnă că locuitorii au fost lăsați fără speranță. În 2004, ONU l-a numit „cel mai periculos loc de pe Pământ”, dar de atunci condițiile nu au făcut decât să se înrăutățească.