• Se așteaptă ca Guvernul britanic să facă legătura între atacurile cibernetice asupra organismului de supraveghere a alegerilor din țară și China.
  • Vicepremierul Oliver Dowden se va adresa astăzi Parlamentului cu privire la această amenințare.
  • China a negat în mod constant acuzațiile de spionaj și de fapte ilegale.

Se așteaptă ca Guvernul britanic să facă legătura între atacurile cibernetice asupra organismului de supraveghere a alegerilor din țară și China, scrie BBC.

Atacurile asupra Comisiei Electorale, în care au fost accesate datele personale ale potențialelor milioane de alegători, au avut loc în august 2021, dar au fost dezvăluite abia anul trecut. Se crede că mai mulți parlamentari și colegi care au fost critici la adresa Beijingului ar fi fost, de asemenea, ținta atacurilor cibernetice. Vicepremierul Oliver Dowden se va adresa luni Parlamentului cu privire la această amenințare.

Recunoscând atacurile din august anul trecut, Comisia Electorală a declarat că „actori ostili” nespecificați au obținut acces la copii ale registrelor electorale și au pătruns în e-mailurile și „sistemele de control”, dar a adăugat că nu a avut niciun impact asupra alegerilor sau asupra statutului de înregistrare al cuiva.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Se crede acum că Dowden va sugera că cei din spatele atacului au avut legături cu Beijingul, precum și că va prezenta modul în care Marea Britanie va răspunde la ceea ce consideră o amenințare mai amplă.

Guvernul ține să sublinieze că a respins sau a redus deja investițiile chineze în infrastructură în ultimii ani din motive de securitate națională.

Trei deputați care se numără printre cei despre care se crede că au fost vizați – fostul lider conservator Iain Duncan Smith, fostul Ministru Tim Laughton și Stewart McDonald de la SNP – vor primi o informare din partea Șefului Securității Parlamentare.

Aceștia sunt membri ai Alianței Interparlamentare privind China, care examinează și adesea critică activitățile Beijingului. Preocuparea Guvernului britanic cu privire la spionajul chinez și interferența parlamentară a crescut.

MI5 a susținut că aceasta ar fi desfășurat activități de interferență politică, inclusiv donarea de fonduri pentru a sprijini activitatea parlamentarilor. Se spunea că toate acestea ar fi fost făcute în numele Chinei.

China a negat în mod constant acuzațiile de spionaj și de fapte ilegale.

Citește și