China folosește nave civile pentru a-și extinde raza de acțiune și capacitatea militară

china

china

Se pare că China folosește nave civile pentru a-și susține pretențiile teritoriale și pentru a-și spori puterea militară. Potrivit experților și oficialilor, sutele de bărci de pescuit și feriboturi care sunt ancorate de luni de zile în disputata Mare a Chinei de Sud ajută China să îndeplinească sarcini care ar fi greu de îndeplinit de către armata sa.

Gregory Poling, director al Inițiativei pentru transparență maritimă în Asia a Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru The Associated Press că țara plătește traulere comerciale mai mult decât pot câștiga din pescuit pentru a arunca o ancoră acolo.

China este capabilă să folosească nave nominal civile, care sunt în mod clar dirijate de stat, plătite de stat, pentru a mânca suveranitatea vecinilor săi, dar apoi să nege în mod plauzibil că statul este responsabil, a spus el. Poling a spus că numărul de nave chinezești a crescut acolo, navele apărând aproape peste noapte după ce China a construit infrastructura portuară în urmă cu câțiva ani pe insulele artificiale din Insulele Spratly.

Acum, a spus el, există în jur de 300 până la 400 de nave desfășurate acolo în orice moment. Numărul acestora a crescut odată cu crearea unei Flote de bază a Spratly în urma unui program de subvenții guvernamentale.

În timp ce Filipine, Vietnamul și alte state au, de asemenea, pretenții asupra Insulelor Spratlys, navele chinezești descurajează traulerele să pescuiască în zonă, potrivit lui Jay Batongbacal, care conduce Institutul pentru afaceri maritime și dreptul mării de la Universitatea din Filipine.

Deoarece sunt aparent nave de pescuit civile, navele marinei nu pot să se ocupe de ele, de teamă ca nu cumva China să acuze Filipine că a provocat un incident și că a folosit forța împotriva civililor, a spus el. Ele profită de zonele gri percepute sub pragul de declanșare a unui răspuns de autoapărare.

Exit mobile version