• China vrea să își cvadrupleze stocul nuclear până în 2030, potrivit unei evaluări a Pentagonului care indică o schimbare în politica chineză cu implicații mari pentru echilibrul puterii militare.
  • Prognoza de 1.000 de focoase nucleare până în 2030 reprezintă o creștere bruscă față de estimările anterioare și un „schimbător de situație” pentru relațiile sino-americane

Departamentul american al apărării a declarat că China ar putea avea 700 de focoase nucleare transportabile până în 2027 și că își va crește arsenalul, estimat în prezent la aproximativ 200 de focoase, la cel puțin 1.000 de focoase până la sfârșitul deceniului. Aceasta a marcat o creștere dramatică față de estimările de anul trecut, când Pentagonul a spus că Beijingul este pe cale să își dubleze arsenalul.

„Dacă acesta ar fi un emoji, ar fi emoji-ul cu niște ochi care se sparg”, a declarat Caitlin Talmadge, expert în arme nucleare chinezești la Universitatea Georgetown, conform Financial Times.

Pentagonul a declarat că China își sporește capacitatea de a produce și de a separa plutoniul prin construirea de reactoare de reproducere rapidă și instalații de reprocesare.
Talmadge a declarat că aceasta este o „mare problemă”, deoarece acest lucru a fost considerat ca fiind una dintre constrângerile impuse Chinei în ceea ce privește accelerarea dezvoltării de focoase nucleare, care necesită material fisionabil.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pentagonul a declarat că China s-ar putea lăuda deja cu o „triadă nucleară în formare”, după ce a dezvoltat o rachetă balistică cu lansare din aer capabilă să producă arme nucleare, alături de armele nucleare terestre și maritime. Raportul a confirmat, de asemenea, că Beijingul construiește sute de depozite de rachete pentru a găzdui rachete balistice intercontinentale și că „se află în pragul unei extinderi a forței ICBM bazate pe depozite de rachete comparabile cu cele întreprinse de alte puteri majore”.