• Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat exercițiile organizate de China ca fiind „provocări iraționale”.
  • Biroul prezidențial din Taiwan a declarat că este „regretabil” să vadă China „folosind provocări militare unilaterale pentru a amenința democrația și libertatea Taiwanului”.
  • China a desfășurat prima sa operațiune de „încercuire” în august 2022.

China a început două zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, armata sa calificându-le drept o „pedeapsă puternică” pentru „actele separatiste” ale insulei autoguvernate, scrie BBC.

Exercițiile au loc la trei zile de la învestirea Președintelui William Lai, care a cerut Chinei să înceteze să mai amenințe insula și să accepte existența democrației sale. China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care se va afla în cele din urmă sub controlul Beijingului, dar insula se consideră distinctă.

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat exercițiile chineze ca fiind „provocări iraționale”.

Recomandări

ALEGERI 2024
ORBAN IGNORĂ CPI
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK

Taipei a trimis forțe navale, aeriene și terestre pentru a „apăra suveranitatea [insulei]”, a declarat Ministerul Apărării. Experții militari taiwanezi au declarat că exercițiile de joi au simulat pentru prima dată un atac la scară largă, mai degrabă decât o blocadă economică.

Exercițiile au avut loc în jurul insulei principale și, pentru prima dată, au vizat și insulele Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin, controlate de Taipei, care se află în apropierea coastei chineze, potrivit hărților publicate de Armata Populară de Eliberare (APL) a Chinei. Exercițiile au inclus, de asemenea, o componentă la est de Taiwan – coasta estică accidentată a insulei, de cealaltă parte a unui lanț muntos, a fost mult timp reduta sa militară.

Taiwanul și-a construit o mare parte din infrastructura militară întărită de-a lungul acestei coaste, inclusiv o mare bază aeriană subterană în interiorul unui munte din apropierea orașului Hualien. De asemenea, este aproape de insulele sudice ale Japoniei și reprezintă o rută naturală de realimentare.

Prin trimiterea de patrule navale și aeriene în estul Taiwanului, China urmărește să arate că estul său este acum expus atacului chinezesc și să le arate americanilor că orice efort de aprovizionare sau de întărire a Taiwanului dinspre est este vulnerabil la atacurile chinezești cu rachete și la atacurile navale.

China a repetat încercuirea Taiwanului cu avioane de vânătoare și nave de marină în ultimul an. Taipeiul a raportat o creștere a incursiunilor în apele și spațiul aerian taiwanez în perioada premergătoare învestirii lui Lai.

China a desfășurat prima sa operațiune de „încercuire” în august 2022, în urma unei vizite istorice a Președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, simulând o blocadă a insulei principale a Taiwanului cu nave, avioane și atacuri cu rachete.

APL a declarat că exercițiile de joi au fost o „pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forțelor de independență din Taiwan și un avertisment sever împotriva interferențelor și provocărilor din partea forțelor externe”.

Între timp, Ministerul de Externe al Chinei a insistat că exercițiile au fost o „mișcare necesară și legitimă” pentru a proteja suveranitatea națională.

„Trebuie să subliniez că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Acesta este atât un fapt bazat pe istorie, cât și adevăratul status quo. Acest lucru nu se va schimba în viitor. Independența Taiwanului este sortită eșecului”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

În discursul său de inaugurare de lunea trecută, Lai a cerut Chinei să „înceteze să mai amenințe Taiwanul”. Beijingul a denunțat discursul, iar Ministrul de Externe Wang Yi l-a descris pe Lai drept „rușinos”. După victoria în alegeri a dlui Lai în ianuarie anul trecut, Beijingul a emis o declarație în care a insistat că „Taiwanul face parte din China”. De asemenea, a respins în mod repetat ofertele de discuții ale lui Lai.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că exercițiile de joi „evidențiază mentalitatea militaristă [a Beijingului]. În ultimii ani, hărțuirea continuă de către avioanele și navele chinezești a dăunat în mod semnificativ păcii și stabilității globale”, a declarat acesta.

Biroul prezidențial din Taiwan a declarat că este „regretabil” să vadă China „folosind provocări militare unilaterale pentru a amenința democrația și libertatea Taiwanului”.

Între timp, Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan – care supraveghează relațiile cu China – a declarat că obiectivul Taiwanului de a menține pacea între cele două maluri ale strâmtorii nu s-a schimbat.

Deși China și Taiwanul rămân parteneri comerciali, nu mai au un canal oficial de comunicare și o mare parte a lumii oferă recunoaștere diplomatică Chinei, dar nu și Taiwanului.

Până în prezent, manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului nu au fost nici pe departe o invazie și au rămas într-o zonă gri.

Citește și