• Pe acoperișul Ambasadei Rusiei din Chișinău și pe o clădire învecinată sunt amplasate 28 de echipamente care ar putea fi folosite pentru spionaj.
  • O anchetă jurnalistică internațională arată că ambasadele rusești sunt împânzite de echipamente de spionaj, au fost identificate 182 în 39 de țări.
  • Pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la București sunt amplasate mai puțin de cinci antene și un container.

Republica Moldova expulzează 45 de diplomați ruși, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că, pe acoperișul Ambasadei Rusiei din Chișinău și pe o clădire învecinată sunt amplasate 28 de echipamente care ar putea fi folosite în scopuri de spionaj, antene și alte dispozitive. Rusia are deadline până pe 15 august să își reducă personalul diplomatic din capitala Republicii Moldova.

„Atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova astfel încât să se creeze o situație în care mai puțin indivizi care acționează pentru a destabiliza situația în țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse de asemenea au fost informați despre această decizie”, a spus ministrul de Externe de la Chișinău.

Rușii dau vina pe internetul prost din Republica Moldova

Acțiunea Moldovei a inflamat imediat spiritele la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a avertizat că acțiunea Chișinăului nu va rămâne fără răspuns și că este „încă un pas către distruigerea relațiilor bilaterale”.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Și Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că regretă decizia Republicii Moldova și a acuzat conducerea țării că încurajează rusofobia.

Iar ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a spus că ambasada are nevoie de multe antene pentru că ambasada a fost construită la sfârșitul anilor 1990 și dacă ar funcționa bine telefonia și internetul din Republica Moldova nu ar mai fi nevoie de atât de multe echipamente.

Cum își desfășoară rușii antenele în Europa

Se pare că Moldova era centrul echipamentelor de spionaj rusești în Europa. O anchetă jurnalistică internațională din primăvară arată că ambasadele rusești sunt împânzite de echipamente de spionaj, au identificat 182 în 39 de țări.

Jurnaliștii care au realizat Ancheta Espiomat au folosit imagini din satelit, fotografii și informații obținute de drone. La Uccle, la Ambasa Rusiei din Belgia, în apropierea clădirilor Uniunii Europene și a sediului NATO au fost decoperite 17 echipamente care ar putea fi folosite în scopuri de spionaj.

Ambasadele din Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia au mai mult de zece echipamente. La Paris și la Berlin au fost reperate doar opt și trei sisteme, iar la Varșovia niciunul la sediul ambasadei. Dar asta nu înseamnă că nu există, ci că au fost amplasate în alte părți. Publicația poloneză Frontstory a descoperit antene amplasate pe o clădire în care locuiesc diplomați ruși.

Acolo unde nu sunt antene, au fost reperate structuri asemănătoare unor containere. La Bruxelles, Madrid, Berlin, Stockholm și la București există astfel de containere, în care ar putea fi folosite echipamente de urmărire și ascultare sau ar putea avea loc întâlniri secrete. Experți consultați de publicația poloneză VSquare cred că astfel de containere există în țări în care spionii ruși au baze operaționale.

La București, pe sediul ambasadei, harta realizată de consorțiul de jurnaliști arată că, pe lângă containerul amplasat pe acoperișul ambasadei sunt și antene, dar sunt mai puțin de cinci la sediul ambasadei de pe șoseaua Kisselef.

Ce fel de antene folosesc rușii în Europa

Rușii folosesc antene parabolice, care le permit diplomaților străini să schimbe informații confidențiale și „sensibile”. Acestea pot capta și comunicații telefonice prin satelit. Specialiștii spun că fac parte dintr-o rețea mai mare, care interceptează informații electromagnetice și pot servi unor operațiuni de pirataj informatic.

Sunt și antene de frecvență înaltă, foarte înaltă și și ultraînaltă, folosite de armată, poliție, aviație, marină sau în telefonia mobilă.

Pentru antenele de tip discone este nevoie de autorizația de amplasare a țării gazdă. După ce sunt instalate, acestea pot fi folosite pentru comunicațiile cripate ale personalului ambasadelor, dar și pentru a capta semnalele locale, chiar și ale serviciilor de Securitate și a înregistra datele IMEI ale telefoanelor mobile.

Este legală folosirea antenelor pe sediile ambasadelor?

Ministrul Justiției din Belgia, Vincent Van Quickenborne, spune că, în ciuda numărului mare de echipamente ce pot fi folosite pentru spionaj, acest lucru este greu de controlat. Tratatele internaționale protejează comunicațiile ambasadelor, plasarea antenelor nu este ilegală, iar diplomații beneficiază de imunitate. Rusia nu este împiedicată, legal, să își dezvolte această rețea.

În martie 2022, Belgia a expulzat 21 de diplomați ai ambasadei Rusiei la UE și în Belgia, suspectați că sunt membri ai SVR, serviciul de informații externe al Rusiei și al GRU, direcția general de informații a Armatei. Serviciile de contrainformații belgiene estimează că, din cei 220 de membri ai delagației rusești din acea perioadă, între 70 și 80 erau spioni.

Citește și

Ovidiu Raețchi: „Există o diplomație secretă a războiului din Ucraina”

Oficiali SUA: A început principala etapă a contraofensivei din Ucraina. Sunt scoși în luptă soldații antrenați în Occident și tancurile Leopard 

Hunter Biden a fost obligat să pledeze nevinovat. Ce pedeapsă riscă fiul președintelui SUA