• În România, președintele, parlamentarii și primarii sunt aleși prin vot direct.
  • Parlamentul, organul suprem al poporului român, a devenit anexa Executivului.
  • În 2024, românii își vor exercita puterea în patru runde de alegeri.

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Un Guvern pe care-l plătești să-ți servească interesele și un președinte care să muncească și te reprezinte onorant în afara granițelor. Un sistem de justiție integru, imparțial și eficient care să-ți facă dreptate.

În democrație, teoretic, puterea stă în mâinile poporului. În realitate, în România, adevărata putere stă în mâinile instituțiilor și a oamenilor aleși sau nealeși, văzuți sau nevăzuți.

În Constituție scrie că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Pentru că acolo sunt aleșii direcți ai oamenilor, ca și în cazul președintelui. Și primarilor. În realitate, în România – spre deosebire de alte state, parlamentarismul este mort, a devenit doar o anexă a Executivului, unde avem oameni numiți, nu aleși.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

În cazul Justiției, putere separată a statului, situația este asemănătoare. Procurorii și judecătorii nu sunt aleși de nimeni, sunt numiți de președinte, dar reușesc uneori să călărească puterea politică, renunțând la principiile sale de bază și de funcționare – integru, imparțial, de multe ori chiar neeficient.

Anul ce vine românii vor avea de votat și ales, în perfectă cunoștință de cauză, în 4 runde de alegeri. Europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „Să se trezească, eu asta aș putea să le doresc”, spune Sorina Matei, editor Aleph News.

Citește și