Statul Islamic din Provincia Khorasan (ISKP), cunoscut și sub numele de ISIL-Khorasan sau ISIL-K, a revendicat responsabilitatea pentru atacurile sinucigașe mortale din fața aeroportului din Kabul, care au ucis cel puțin 72 de afgani și 13 soldați americani și au provocat zeci de răniți, relatează Al Jazeera.

ISIL-K a declarat că atentatorii săi sinucigași au vizat „traducători și colaboratori ai armatei americane” în atacurile de joi seara.

Printre morți se numără și 28 de membri talibani, potrivit grupării care conduce acum Afganistanul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

ISIL-K este cunoscută ca o ramură a Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL, cunoscut și sub numele de ISIS sau Daesh), care încerca să stabilească un nou califat în Irak și Siria.

Khorasan este o referire la o regiune istorică aflată sub un vechi califat care a inclus cândva părți din Afganistan, Iran, Pakistan și Turkmenistan.

Gruparea armată a fost formată în 2014 de luptători desprinși din talibanii pakistanezi și de luptători din Afganistan care au jurat credință răposatului lider al ISIL, Abu Bakr al-Baghdadi.

ISIL-K are rădăcini puternice în nord-estul Afganistanului, dar a înființat celule latente în Kabul și în alte provincii.

Aceștia sunt adversari ai talibanilor, cu învățături diferite de credință sunnită strictă.

Într-un interviu acordat în 2014 pentru Al Jazeera, Aymenn Jawad al-Tamimi, membru al Forumului pentru Orientul Mijlociu, a declarat că ISIL-K „nu este de fapt un grup separat”, ci mai degrabă un contingent de membri al-Qaeda care provin din regiunea de frontieră dintre Afganistan și Pakistan.

Dezlănțuire sângeroasă

De la înființarea sa, unii dintre cei mai duri luptători ai ISIL-K au călătorit din Afganistan în Irak și Siria pentru a lupta și a ajuta ISIL, precum și pentru a plănui atacuri împotriva unor ținte occidentale.

Deși nu este clar câți luptători s-au alăturat grupului, ISIL-K a fost responsabil pentru unele dintre cele mai grave atacuri din Afganistan și Pakistan din ultimii ani, ucigând oameni în moschei, piețe publice și chiar spitale.

Un atac sângeros la o maternitate din Kabul în mai 2020, care a ucis 24 de persoane, inclusiv femei și copii, a fost, de asemenea, atribuit grupului.

ISIL-K a criticat orice cooperare între talibani și Statele Unite, inclusiv acordurile de retragere a trupelor străine.

Rasha al-Aqeedi, șeful programului pentru agenți nestatali al think-tank-ului Newlines Institute for Strategy and Policy, a declarat că ISIL-K va folosi atacurile ca propagandă.

„Scopul final al ISIL-K, sau al ISIL în general, oriunde operează, nu trebuie să fie un obiectiv strategic imediat. Ei desfășoară aceste operațiuni cu intenția de a provoca cât mai mult carnagiu posibil cu scopul de a arăta că sunt încă prin preajmă, că sunt încă o amenințare”, a declarat al-Aqeedi.

„Modul lor de operare este foarte asemănător cu cel al ISIL din Irak și Siria”, a adăugat ea.