• Deciziile de încetare a proceselor penale din România sunt contrare dreptului european, au decis Judecătorii de la Luxembourg.
  • CJUE crede că astfel s-ar agrava riscul sistemic de impunitate pentru infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
  • Toni Neacșu: Se vor aplica în continuare dispoziții contradictorii.

Judecătorii de la Luxembourg au decis astăzi că deciziile de încetare a proceselor penale din România din cauza intervenției prescripției penale dată de instanțele judecătorești, ca urmare a deciziilor CCR și ÎCCJ, sunt contrare dreptului european.

CJUE crede că astfel s-ar agrava riscul sistemic de impunitate pentru infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

În ultimul an, peste 5500 de procese au fost încetat pe rolul instanțelor de judecată din România ca urmare a împlinirii termenului de prescripție.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Toni Neacșu: Se vor aplica în continuare dispoziții contradictorii

Toni Neacșu, avocat și fost membru CSM, spune că această hotărâre se aplică exclusiv unui tip de sancțiuni destul de rar întâlnite în România: acela în care se pune în discuție interesele financiare ale Uniunii Europene, furtul sau deturnarea finanțărilor cu bani proveniți din fondurile europene.

„În rest, această hotărâre nu se ocupă de celelalte infracțiuni, fie din Codul Penal, fie acestea de corupție.”

„O parte de instanță aștepta un pretext pentru a îngreuna în continuare aplicarea practică a deciziilor curții constituționale, respectiv a Înaltei Curți de Casație cu privire la această prescripție.”

„Se vor aplica în continuare dispoziții contradictorii de la instanță la instanță, de la judecător la judecător.
Din păcate, prin această hotărâre a CJUE nu pune punct, așa cum ar trebui, acestei discuții care ar fi trebuit să rămână doar una juridică”, a spus Toni Neacșu, la Aleph News.

Citește și