• Coaliția ar fi ajuns la un acord pentru două cote de TVA, una de 9%, alta de 19%.
  • Angajații din Construcții și Agricultură vor plăti 10% CAS și CASS.
  • „Coalitia de guvernare nu va reuși sa acopere gaura din buget de 10 miliarde de euro” spune Cristian Hostiuc

Se discută noile măsuri fiscale în Guvern. Vor exista două cote TVA – de 9% și 19%. Angajații din sectoarele Construcții și Agricultură vor plăti 10% CAS și CASS. Acciza pe tutun și alcool crește de la 1 ianuarie 2024.

200.000 de posturi neocupate din instituții vor fi desființate. De asemenea, coaliția discută taxarea cu 1% a sumelor scoase de marile companii din țară, dar și impozitarea salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar: Toată această discuție privind noile taxe este neclară

„Când se măresc taxe sau se introduc anumite taxe nimănui nu-i convine. Pentru multinaționale este mai puțin important nivelul de stat. Trebuie să vedem cum va fi aplicată acestă taxă, la ce va fi aplicată, la dividentele care vor fi repatriate, la linile de finanțare.”

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

„Toată această discuție privind noile taxe este neclară. Nu știm în acest moment. Ceea ce avem până acum, și anume 2 cote 9% și 19% care nu reprezintă o noutate. Este ceva nou ca cei din construcții să plătească 10% din CASS și CAS. Iar cei care sunt în IT și au salariul 15.000 de lei brut să plătească o anumită cotă.”

„Ar trebui ca Guvernul să anunțe de când intră în vigoare noile taxele, nu să ne informăm noi, pentru că asta înseamnă un blocaj generalizat. Mai mult de 2 luni, companiile stau cu ochii pe televizor, pe site-uri, să vadă ce se întâmplă.

„Coalitia de guvernare nu va reuși sa acopere gaura din buget de 10 miliarde de euro. Ar trebui ca tu să poți investi la nivelul la 2 taxe, taxa pe salarii sau la nivel de TVA. Celelalte sunt niște pansamente.”

Adrian Negrescu, consultant financiar: „Oamenii deja nu prea mai au bani în România”

„Este greu de acoperit gaura din buget pentru că ele nu vor face altceva decât să genereze creșteri de prețuri. Oamenii deja nu prea mai au bani în România, foarte mult firme s-au dus în evaziune fiscală, s-au dus în economia gri și în economia unde nu se plătesc taxe și impozite pentru că nu-și mai permit să plătească.”

Citește și