• Conform planurilor, tinerii ar putea alege un plasament cu normă întreagă în cadrul forțelor armate sau al apărării cibernetice din Marea Britanie.
  • „Generații de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și există forțe care încearcă să divizeze societatea noastră în această lume din ce în ce mai nesigură.”
  • Cealaltă opțiune ar fi să fie voluntari un weekend pe lună – sau 25 de zile pe an.

Partidul Conservator a declarat că va readuce Serviciul Național Obligatoriu dacă va câștiga alegerile generale, conform BBC.

Partidul a declarat că tinerii de 18 ani ar putea alege între a se înrola în armată cu normă întreagă timp de 12 luni sau a se oferi voluntar un weekend pe lună pentru a presta un serviciu comunitar.

Partidul propune o comisie regală care să analizeze detaliile, dar ar urma să planifice ca primii adolescenți să participe în septembrie 2025. Costul ar urma să fie de aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an.

Recomandări

CE REFORME VOR PARTIDELE
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

Conform planurilor, tinerii ar putea alege un plasament cu normă întreagă în cadrul forțelor armate sau al apărării cibernetice din Marea Britanie, învățând despre logistică, securitate cibernetică, achiziții sau operațiuni de răspuns civil.

Cealaltă opțiune ar fi să fie voluntari un weekend pe lună – sau 25 de zile pe an – în comunitatea lor, în cadrul unor organizații precum pompierii, poliția și NHS.

Primul Ministru Rishi Sunak a declarat că, în opinia sa, readucerea serviciului obligatoriu în Marea Britanie ar contribui la promovarea „spiritului național” care a apărut în timpul pandemiei.

Dl Sunak a declarat: „Aceasta este o țară minunată, dar generații de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și există forțe care încearcă să divizeze societatea noastră în această lume din ce în ce mai nesigură.

„Am un plan clar pentru a aborda această problemă și pentru a ne asigura viitorul. Voi introduce un nou model de serviciu național pentru a crea un sentiment comun de scop în rândul tinerilor noștri și un sentiment reînnoit de mândrie față de țara noastră.”

Primul Ministru a declarat că această mișcare îi va ajuta pe tineri să învețe „abilități din lumea reală, să facă lucruri noi și să contribuie la comunitatea lor și la țara noastră”.

Conservatorii au declarat că această măsură va contribui la asigurarea faptului că tinerii care sunt șomeri sau care nu urmează o formă de învățământ sau de formare profesională, precum și cei care sunt reprezentați în mod disproporționat în sistemul de justiție penală, vor fi îndepărtați de „viețile de șomaj și de criminalitate”.

Partidul a declarat că serviciul național ar oferi „o experiență profesională valoroasă” și „ar aprinde pasiunea pentru o viitoare carieră în domeniul sănătății, al serviciilor publice, al carității sau al forțelor armate”.

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a calificat anunțul drept „un alt angajament disperat de 2,5 miliarde de lire sterline, nefinanțat, din partea unui partid conservator care a prăbușit deja economia, trimițând ipotecile în aer, iar acum se răsfață pentru mai mult.

„Acesta nu este un plan – este o revizuire care ar putea costa miliarde și este necesară doar pentru că conservatorii au golit forțele armate până la cea mai mică dimensiune de la Napoleon încoace”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al liberal-democraților în domeniul apărării, deputatul Richard Foord, i-a acuzat pe conservatori de reducerea numărului de trupe. Foord a spus: „Dacă conservatorii ar fi fost serioși în privința apărării, ar fi inversat reducerile lor dăunătoare pentru forțele noastre armate profesionale de clasă mondială, în loc să le decimeze, cu reduceri drastice ale numărului de personal al serviciilor noastre regulate”.

„Forțele noastre armate au fost cândva invidia lumii. Acest guvern conservator a redus numărul de trupe și plănuiește alte reduceri ale mărimii armatei.”

Serviciul național a fost introdus în 1947, după cel de-al Doilea Război Mondial, sub guvernul laburist al lui Clement Attlee. Acesta a însemnat că bărbații cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani trebuiau să servească în forțele armate timp de 18 luni. Serviciul național obligatoriu a luat sfârșit în 1960.

În mai 2015, Prințul Harry și-a susținut sprijinul pentru revenirea serviciului național, spunând că armata a fost importantă pentru el.

O serie de țări europene, printre care Suedia, Norvegia și Danemarca, au deja o formă de recrutare pentru forțele lor armate.

Conscripția impune tinerilor bărbați și femei să servească pentru o perioadă limitată de timp în uniformă. Aceasta înseamnă că o parte din populație va avea o anumită pregătire militară – și poate fi apoi repartizată în unități de rezervă în cazul în care izbucnește un război.

Reducerile din armata britanică au dus la scăderea numărului de militari de la peste 100.000 în 2010 la aproximativ 73.000 în ianuarie 2024.

Citește și