• Un al doilea rezervor de stocare a combustibilului din apropierea portului cubanez de superpetroliere din Matanzas a explodat sâmbătă dimineaţa.
  • Televiziunea de stat cubaneză a anunţat că cel puţin 67 de persoane au fost rănite în cea de-a doua explozie, iar 17 pompieri au fost daţi dispăruţi.
  • Cuba suferă zilnic de pene de curent şi penurie de combustibil, iar pierderea combustibilului şi a capacităţii de stocare este posibil să agraveze situaţia.

Un al doilea rezervor de stocare a combustibilului din apropierea portului cubanez de superpetroliere din Matanzas a explodat sâmbătă dimineaţa, în urma unui incendiu care a ars toată noaptea după ce un fulger a lovit un alt rezervor vineri seara, scrie Reuters.

Televiziunea de stat cubaneză a anunţat că cel puţin 67 de persoane au fost rănite în cea de-a doua explozie, iar 17 pompieri au fost daţi dispăruţi. Civilii fuseseră deja evacuaţi din zonă.

Ministrul Sănătăţii, José Angel Portal Miranda, a declarat într-o postare pe Twitter că, dintre cei răniţi, trei sunt în stare critică, trei foarte gravă şi alţi 12 sunt în stare ,,gravă„.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Şapte pacienţi au fost transferaţi la spitale din capitala Havana.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a vizitat locul accidentului, situat la 80 de mile est de Havana, în jurul miezului nopţii şi a revenit în cursul dimineţii, în timp ce televiziunea de stat transmitea în direct dezastrul în desfăşurare.

Diaz-Canel a postat pe Twitter, înainte de a doua explozie, că primii respondenţi ,,încercau să evite răspândirea flăcărilor şi orice scurgere de combustibil” în golful Matanzas.

Un tweet ulterior de la biroul său a declarat că Cuba a cerut ajutorul naţiunilor prietene pentru a stinge incendiul.

Insula este afectată de penurie de combustibil și pene de curent

Sâmbătă dimineaţă, incendiul părea complet scăpat de sub control, ameninţând alte rezervoare de depozitare a combustibilului din apropiere, în timp ce fumul ajungea la Havana.

Un paramedic de la faţa locului, care a cerut să nu fie identificat, a declarat telefonic că se turna apă rece pe rezervoarele din apropiere.

Cuba suferă zilnic de pene de curent şi penurie de combustibil, iar pierderea combustibilului şi a capacităţii de stocare este posibil să agraveze situaţia.

Jorge Pinon, director al Programului pentru energie şi mediu din America Latină şi Caraibe al Universităţii Texas din Austin, a declarat că în zonă se aflau opt rezervoare mari, fiecare cu o capacitate de 300.000 de barili.

,,Zona este un punct de transbordare a combustibilului pentru diverse centrale termoelectrice, nu doar pentru cea din apropiere, aşa că aceasta ar putea fi o veste foarte proastă pentru reţeaua electrică„, a spus el.