• Retorica violentă și autoritară a lui Trump pentru campania electorală de anul viitor trage un semnal tot mai mare de alarmă.
  • Este foarte probabil ca Trump să anuleze multe dintre politicile președintelui Biden de reducere a emisiilor de carbon și de grăbire a tranziției către mașinile electrice.
  • Trump spune că va reevalua în mod fundamental „scopul și misiunea NATO” într-un al doilea mandat.

Retorica violentă și autoritară a lui Trump pentru campania electorală de anul viitor trage un semnal tot mai mare de alarmă și, totodată, îi aduce și comparații cu dictatorii comuniști. În ultimele săptămâni, el și-a dezumanizat adversarii și i-a numit „paraziți”, a declarat că imigranții „otrăvesc sângele țării”, a încurajat împușcarea hoților din magazine și a sugerat că fostul președinte al Statului Major, Mark Milley, ar merita să fie executat pentru trădare. Toate acestea, desigur, în contextul tuturor acuzațiilor pe care le are deja la activ.

Donald Trump a manifestat mult timp impulsuri autoritare, dar activitatea sa politică este acum mai sofisticată, iar mecanismele pentru a-l controla sunt mai slabe. Ceea ce ar fi diferit într-o a doua administrație Trump nu constă în caracterul său, cât în anturajul său.

De exemplu, este foarte probabil ca Trump să anuleze multe dintre politicile președintelui Biden de reducere a emisiilor de carbon și de grăbire a tranziției către mașinile electrice. Cu toate acestea, alte părți ale agendei lui Trump sunt aberante.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

Niciun președinte american dinaintea lui nu s-a jucat cu retragerea din NATO. El spune că va reevalua în mod fundamental „scopul și misiunea NATO” într-un al doilea mandat. Tot din categoria „controversat”, vrea să ordone armatei să atace cartelurile de droguri din Mexic, ceea ce ar încălca dreptul internațional, cu excepția cazului în care guvernul acestuia și-ar da acordul. Cel mai probabil nu ar face-o.

De asemenea, el ar folosi armata pe teritoriul național. Deși, în general, este ilegală utilizarea trupelor pentru aplicarea legii interne, Legea privind insurecția permite excepții.

Citește și