• Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat vineri noile restricții stabilite de instanțele inferioare privind pastilă pentru avort mifepristona.
  • Judecătorii, într-o scurtă ordonanță, au aprobat cererile de urgență ale Departamentului de Justiție și ale producătorului pilulei.
  • Administrația Biden încearcă să apere mifepristona în fața creșterii numărului de interdicții și restricții privind avortul adoptate de statele conduse de republicani.

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat vineri noile restricții stabilite de instanțele inferioare privind pastila de avort mifepristona folosită pe scară largă, o decizie salutată de președintele Joe Biden, în timp ce administrația sa apără accesul larg la acest medicament în cea mai recentă bătălie juridică privind drepturile reproductive în Statele Unite, scrie Reuters.

Judecătorii, într-o scurtă ordonanță, au aprobat cererile de urgență ale Departamentului de Justiție și ale producătorului pilulei pentru avort, Danco Laboratories, de a pune în așteptare o ordonanță preliminară din 7 aprilie emisă de judecătorul districtual Matthew Kacsmaryk din Texas. Ordinul judecătorului ar fi limitat foarte mult disponibilitatea mifepristonei în timp ce litigiul continuă în cadrul unei contestații din partea grupurilor anti-avort la aprobarea reglementării federale a acesteia.

„Ca urmare a suspendării deciziei Curții Supreme, mifepristonul rămâne disponibil și aprobat pentru o utilizare sigură și eficientă în timp ce continuăm această luptă în instanță”, a declarat Biden într-o declarație emisă de Casa Albă. „Miza nu ar putea fi mai mare pentru femeile din întreaga Americă. Voi continua să lupt împotriva atacurilor politice asupra sănătății femeilor”, a adăugat Biden.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Judecătorii conservatori Clarence Thomas și Samuel Alito au exprimat public disidența față de această decizie. Alito, într-o scurtă opinie, a scris că administrația și Danco „nu au dreptul la o suspendare, deoarece nu au demonstrat că este posibil să sufere un prejudiciu ireparabil în acest interval”.

Administrația Biden încearcă să apere mifepristona în fața creșterii numărului de interdicții și restricții privind avortul adoptate de statele conduse de republicani de când Curtea Supremă a anulat în iunie 2022 decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care legalizase procedura la nivel național. Alito a fost autorul acelei hotărâri.

Citește și