• Pelosi plănuise o vizită în aprilie, dar a amânat-o după ce a avut COVID-19.
  • Ea a refuzat să discute despre planurile anunțate de a călători în Taiwan în următoarele săptămâni.
  • Capitala Taipei a organizat luni un exercițiu de apărare civilă, iar Tsai a participat marți la exercițiile militare anuale.

China avertizează că va reacționa în forță dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va efectua o vizită în Taiwan, insulă democratică autonomă pe care o revendică ca teritoriu propriu.

Pelosi este a doua în linia de succesiune la președinție și ar fi politicianul american de cel mai înalt rang care vizitează Taiwanul din 1997 încoace.

China a amenințat cu măsuri ferme și puternice nespecificate dacă aceasta va continua, ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea duce la o creștere a tensiunilor în strâmtoarea Taiwan, considerată un potențial butoi cu pulbere în Asia.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

De ce vrea Pelosi să viziteze Taiwanul?

Pelosi a fost un critic vehement al Chinei de-a lungul celor peste trei decenii petrecute în Congres, desfășurând odată un banner în Piața Tiananmen din Beijing în memoria celor uciși în timpul represiunii sângeroase a protestatarilor prodemocrație din 1989.

De asemenea, a fost o susținătoare puternică a protestelor pro-democrație din 2019 din Hong Kong, ceea ce a făcut-o ținta unor critici caustice din partea Beijingului.

Taiwanul se bucură de un sprijin bipartizan puternic în Congres, iar Pelosi a declarat săptămâna trecută că este important pentru noi să ne arătăm sprijinul pentru Taiwan.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sfidat amenințările Beijingului, iar administrația sa a favorizat valorile democratice fundamentale și politicile liberale apropiate de inima lui Pelosi, inclusiv căsătoriile între persoane de același sex și o rețea puternică de securitate socială.

De ce ar provoca această vizită o creștere a tensiunilor?

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, pe care îl poate anexa cu forța dacă este necesar, iar dezvoltarea sa militară din ultimii ani a fost în mare parte orientată spre o astfel de misiune.

Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taipei și Washington și amenință în mod obișnuit cu represalii. De data aceasta, miza pare să fie mai mare. China a lansat exerciții militare și a tras rachete în apele din apropierea Taiwanului ca răspuns la o vizită în SUA în 1995 a președintelui de atunci al Taiwanului, Lee Teng-hui, dar capacitățile sale militare au avansat masiv de atunci.

Deși experții spun că este puțin probabil ca China să folosească forța pentru a împiedica avionul guvernamental american al lui Pelosi să aterizeze la Taipei, răspunsul său rămâne imprevizibil. Amenințarea cu exerciții militare și incursiuni cu nave și avioane sunt considerate scenarii potențiale care ar pune întreaga regiune pe jar.

Care este atitudinea Taiwanului față de o vizită?

Tsai a fost primitoare cu toți demnitarii străini, în funcție sau pensionați, din SUA, Europa și Asia, folosind astfel de vizite ca pe un bastion împotriva refuzului Chinei de a trata cu guvernul său și a campaniei necruțătoare de izolare diplomatică.

Cu toate acestea, retorica sa în astfel de ocazii a fost, în general, relativ discretă, reflectând comportamentul său calm și, probabil, dorința de a nu antagoniza și mai mult China, care rămâne un partener economic crucial, cu aproximativ un milion de taiwanezi care locuiesc în China continentală.

Capitala Taipei a organizat luni un exercițiu de apărare civilă, iar Tsai a participat marți la exerciții militare anuale, deși nu a existat nicio legătură directă cu tensiunile legate de o posibilă vizită a lui Pelosi.

În timp ce publicul taiwanez respinge cu fermitate cererile de unificare ale Chinei, capacitatea armatei insulei de a se apăra împotriva APL fără ajutorul SUA este extrem de îndoielnică, astfel că întărirea forțelor armate a fost o caracteristică a mandatului lui Tsai.

Vorbind marți, în timpul exercițiilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Sun Li-fang, a declarat că armata monitorizează toate mișcările navelor de război și ale avioanelor chineze în jurul insulei. În același timp, avem încrederea și capacitatea de a asigura securitatea țării noastre, a declarat Sun.