- Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății
- Florin Cîțu va asigura interimatul la Ministerul Sănătății
- Partenerii de guvernare din USR-PLUS îl acuză pe premier că a decis să-l demită pe Vlad Voiculescu fără să îi consulte
Nu era suficientă pandemia, o criză politică era tot ce mai aveam nevoie. Demiterea lui Vlad Voiculescu a dus la apogeul tensiunilor din Guvern. Astăzi ar trebui să aibă loc și o ședință a Coaliției în care să se decidă ce se va întâmpla mai departe.
Cum am ajuns în această situație?
Premierul era nemulțumit de lipsa de comunicare din partea ministrului Vlad Voiculescu. După scandalul de la Spitalul „Foișor”, Florin Cîțu a spus că se cere o demisie de onoare. O demisie pe care, însă, nu a primit-o nici după tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”, unde trei persoane au murit.
Iar picătura care a umplut paharul a fost publicarea în Monitorul Oficial a unui Ordin de Ministru, asumat de Andreea Moldovan, prin care erau modificate criteriile de intrare în carantină a localităților. Document despre care premierul spune că nu a știut. Acesta a fost contextul în care Florin Cîțu i-a trimis lui Klaus Iohannis ordinul de demitere a lui Vlad Voiculescu și propunerea ca Dan Barna să îl înlocuiască la Ministerul Sănătății.
„Având în vedere refuzul domnului Dan Barna de a-și asuma această responsabilitate în acest moment, am înaintat președintelui României o nouă propunere în persoana mea. Propunere care a fost acceptată”, a spus Florin Cîțu.
Prima decizie luată de Florin Cîțu ca ministru interimar al Sănătății a fost să revoce ordinul cu noile criterii de carantinare a localităților. Partenerii de guvernare din USR-PLUS îl acuză pe premier a decis să-l demită pe Vlad Voiculescu fără să îi consulte. Drept urmare, nu doar că miniștrii USR-PLUS nu-l vor pe Cîțu șef la Sănătate, nu-l mai vor nici măcar în fruntea guvernului și au anunțat deja că nu vor participa la ședința de astăzi a executivului.
Cu alte cuvinte, Florin Cîțu mai are, în acest moment, doar susținerea UDMR și a PNL. Iar liberalii cred că o altă formulă de guvernare nu este posibilă. Pe de altă parte, șansele ca USR-PLUS să iasă de la guvernare și să fie declanșate alegeri anticipare sunt minime.