• Președintele Joe Biden, și principalul republican Kevin McCarthy au calificat drept productive ultimele lor discuții privind plafonul de îndatorare.
  • Nu s-a ajuns încă la un acord.
  • „Cred că putem ajunge la un acord”, a declarat președintele Camerei Reprezentanților.

Președintele SUA, Joe Biden, și principalul republican Kevin McCarthy au calificat drept productive ultimele lor discuții privind plafonul de îndatorare, dar nu s-a ajuns încă la un acord. „Cred că putem ajunge la un acord”, a declarat presei președintele Camerei Reprezentanților, McCarthy, scrie BBC.

Deși a recunoscut existența unor zone de dezacord, Biden a declarat că o situație de incapacitate de plată „nu este în discuție”. Plafonul de îndatorare este o limită de cheltuieli stabilită de Congres, care determină câți bani poate împrumuta guvernul.

În cazul în care nu se reușește creșterea plafonului peste limita actuală de aproximativ 31,4 miliarde de dolari până în luna iunie, SUA ar putea intra în incapacitate de plată a datoriei. Acest lucru ar însemna că guvernul nu ar mai putea împrumuta bani și nici nu și-ar mai putea plăti toate facturile. De asemenea,s-ar putea produce ravagii în economia globală, afectând prețurile și ratele la creditele ipotecare din alte țări.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Cererile republicanilor

Republicanii, conduși de McCarthy, au cerut reduceri de cheltuieli de peste 4 miliarde de dolari în schimbul ridicării plafonului. Democrații au refuzat și, în schimb, oferă să mențină cheltuielile la același nivel. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reiterat faptul că, dacă nu se ajunge la un acord, SUA vor intra probabil în incapacitate de plată a datoriei sale încă de la 1 iunie.

Tonul discuțiilor de la Casa Albă a părut să fie mai optimist după săptămâni de discursuri partizane care au provocat dezbinare. Dar nu este clar cât de repede pot ajunge cele două părți la un acord. „Nu avem încă un acord”, a declarat McCarthy. „Dar am simțit că discuția a fost productivă în domeniile în care avem diferențe de opinie. Biden și cu mine vom vorbi în fiecare zi până când vom reuși să rezolvăm acest lucru”

Anterior, președintele Camerei Reprezentanților a subliniat că trebuie să se ajungă la un acord în această săptămână pentru a oferi Congresului timpul necesar pentru a respecta termenul limită de 1 iunie. El a estimat că va fi nevoie de aproximativ 72 de ore pentru ca acordul să fie scris, citit și votat.

Situația este urgentă în SUA

Janet Yellen a sporit gradul de urgență și a calificat drept „foarte probabilă” posibilitatea unei absențe la începutul lunii iunie. „Dacă Congresul nu reușește să majoreze limita de îndatorare, acest lucru ar provoca dificultăți grave familiilor americane”, se arată în declarația sa.

Atât Biden, cât și McCarthy se află sub presiunea flancurilor de stânga și de dreapta ale partidelor lor respective pentru a menține linia. Cu o majoritate democrată de un singur loc în Senat și cu republicanii care controlează la limită Camera Reprezentanților, un acord s-a dovedit până acum evaziv.

Citește și: