• Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că va suspenda un acord cu Coreea de Nord dacă va avea loc o nouă încălcare a teritoriului țării sale.
  • El a îndemnat armata să fie pregătită să riposteze, chiar dacă acest lucru înseamnă ,,riscul unei escaladări” .
  • Săptămâna trecută, Coreea de Nord a zburat cu cinci drone peste granița intercoreeană, ajungând în spațiul aerian al Seulului.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat miercuri că ia în considerare suspendarea pactului militar intercoreean din 2018 cu Nordul și că țara sa este pregătită pentru o escaladare cu Phenianul dacă acesta îi va mai încălca spațiul aerian cu drone, potrivit Reuters.

Yoon a făcut comentariile după un briefing cu comandanții forțelor armate sud-coreene în care a fost informat cu privire la contramăsurile pregătite în urma incidentului de pe 26 decembrie, când Coreea de Nord a trimis drone care au încălcat spațiul aerian al vecinului său de la sud pentru prima oară după 5 ani.

Pregătirea dronelor

Yoon a cerut forțelor armate sud-coreene să pună la punct „o capabilitate de răspuns copleșitor care să treacă de nivelurile proporționalității” , potrivit purtătorului său de cuvânt, Kim Eun-hye.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„În timpul întâlnirii el a dat indicații biroului de securitate națională să ia în considerare suspendarea validității acordului militar dacă Coreea de Nord pune în scenă încă o provocare de invadare a teritoriului nostru” , a declarat Kim într-un briefing.

Acordul din 2018, încheiat în timpul unui summit între liderul suprem Kim Jong Un și președintele sud-coreean de la momentul respectiv, Moon Jae-in, cere suspendarea „tuturor actelor de ostilitate” , crearea unei zone de interdicție aeriană în jurul graniței comune și înlăturarea minelor și a posturilor de pază din Zona Demilitarizată dintre cele două țări.

Yoon și-a criticat dur forțele armate la doar o zi după incidentul de luna trecută în condițiile în care acestea nu au reușit să doboare nici măcar una dintre dronele lansate de nord-coreeni și cel puțin una dintre acestea se crede că a survolat capitala Seul.

„Incidentul a arătat o lipsă substanţială a armatei noastre de pregătire şi antrenament în ultimii câţiva ani, şi a confirmat în mod clar necesitatea de intensificare a acestora” , a spus Yoon într-o reuniune a cabinetului.

El a dat vina pentru lipsa de pregătire pe politica „periculoasă” a predecesorului său, care s-a bazat pe „bunele intenţii” ale Phenianului şi pe un pact militar inter-coreean din 2018 care interzice activităţile ostile în zonele de frontieră.

Yoon a îndemnat acum forțele armate să fie pregătite pentru un răspuns, chiar dacă acest lucru înseamnă „riscarea unei escaladări” .

Yoon a ordonat ministrului său al Apărării să lanseze o unitate de drone ce poate desfășura o varietate de misiuni, printre care activități de recunoaștere, supraveghere și război electronic, precum și să creeze capacitatea industrială pentru producerea în masă a unor aeronave fără pilot de mici dimensiuni.

Președintele sud-coreean a cerut ca aceste obiective să fie îndeplinite până la sfârșitul lui 2023.

El a cerut de asemenea accelerarea devoltării unor drone silențioase anul acesta și stabilirea rapidă a unui sistem de drone ucigașe” , a mai precizat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Ministerul Apărării de la Seul a anunțat săptămâna trecută că intenționează să cheltuie 560 de miliarde de woni (440 de milioane de dolari) în decursul următorilor 5 ani pentru a-și consolida capabilitățile anti-drone.