- Economia Germaniei a avut probleme, iar cele mai recente date au oferit puține speranțe de îmbunătățire.
- Economiștii spun că încă nu au speranță în ceea ce privește creșterea economică în 2024.
- Consecințele includ o încetinire a comerțului global, prețuri mai mari la energie și incertitudine politică națională și internațională.
Câteva date cheie pentru economia Germaniei în 2023, și anume comenzile din fabrici, exporturile și producția industrială, au fost publicate săptămâna trecută și au indicat un sfârșit slab al anului, conform CNBC. „Datele confirmă că industria germană este încă în recesiune”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.
Producția industrială a scăzut cu 1,6% în decembrie și a scăzut cu 1,5% în 2023 în general, comparativ cu anul precedent. Exporturile au scăzut cu 4,6% în decembrie și cu 1,4%, sau 1,562 trilioane de euro pe parcursul anului. În schimb, datele privind comenzile din fabrici păreau promițătoare la prima vedere, deoarece reflectau o creștere de 8,9% în decembrie față de noiembrie. Dar această creștere „nu este un motiv prea mare pentru confort”, a declarat Franziska Palmas, economist senior la Capital Economics, explicând că se datorează mai multor comenzi la scară largă, care tind să fie volatile. Pentru 2023, în general, comparativ cu anul precedent, comenzile din fabrică au scăzut cu 5,9%.
„Ne menținem prognoza conform căreia economia germană se va micșora cu 0,3% în 2024 în ansamblu”, a declarat economistul șef de la Commerzbank, Jörg Krämer. Acest lucru ar fi, în mare, în concordanță cu modul în care s-a descurcat economia Germaniei în 2023, potrivit datelor publicate de biroul federal de statistică luna trecută.
Datele au arătat și o scădere cu 0,3% a produsului intern brut în trimestrul al patrulea, dar Germania a reușit totuși să evite o recesiune tehnică, care se caracterizează prin două trimestre consecutive de creștere negativă. Acest lucru se datorează faptului că biroul de statistică a constatat că al treilea trimestru al anului 2023 a cunoscut mai degrabă stagnare decât contracție. Dar dacă economia se contractă așa cum era de așteptat în primele trei luni ale anului 2024, Germania ar intra într-adevăr într-o recesiune.
Guvernul de coaliție al Germaniei a fost sub presiune după ce a trecut printr-o criză bugetară ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale conform căreia realocarea datoriei neutilizate asumate în timpul pandemiei către planurile bugetare actuale este ilegală. Acest lucru a lăsat o gaură de 60 de miliarde de euro în planurile bugetare ale coaliției și, deoarece fondurile au fost alocate pentru anii următori, criza este probabil să apară din nou la sfârșitul anului, când începe planificarea bugetului pentru 2025.
Satisfacția alegătorilor față de guvern este, de asemenea, scăzută, partidul de opoziție CDU conducând în prezent în sondaje și fiind urmat pe locul doi de partidul de extremă dreaptă din Germania, AfD. Sprijinul pentru acesta din urmă a scăzut însă în ultimele săptămâni pe fondul protestelor împotriva extremei drepte, cu sute de mii de germani ieșind în stradă.
Citește și: