• Președintele francez solicită „calea către aderarea la NATO” pentru Ucraina și reconcilierea estului și a vestului.
  • Într-un discurs amplu la o conferință a liderilor UE din Moldova, președintele francez a prezentat și planuri pentru o extindere rapidă a UE.
  • El a spus că între timp ar trebui adunate dovezi împotriva Rusiei și a liderilor săi.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că ar putea sosi un moment în care cu drept de prioritate va fi negocierea păcii în Ucraina cu Vladimir Putin și nu judecarea președintelui rus pentru crime de război, scrie The Guardian.

Soldații ruși au aruncat în aer un drum care leagă orașul ucrainean Cernihiv de Bryansk din Rusia, potrivit Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei.

Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate de Stat, a declarat pentru Ukrainska Pravda că trupele ruse au făcut-o probabil de teama unui atac ucrainean, dar „Ucraina nu este un agresor”. „Așa cum am subliniat deja, statul nostru este exclusiv defensiv și nu avem nevoie de Bryansk”, a spus el.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Este posibil să nu îl trimiți pe Vladimir Putin să se confrunte cu acuzații de crime de război la Haga dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a spus Emmanuel Macron.

Într-un discurs amplu la o conferință a liderilor UE din Moldova, președintele francez a prezentat și planuri pentru o extindere rapidă a UE, reconciliere între estul și vestul Europei și o cale clară către aderarea Ucrainei la NATO.

El a insistat că Rusia și-a pierdut toată legitimitatea, dar a spus că dacă viitoarea ofensivă a Ucrainei nu și-a îndeplinit obiectivele militare, va trebui să existe o evaluare a naturii viitorului sprijin european pentru Ucraina. În același timp, el a insistat că Ucraina își apăra nu doar propriile frontiere, ci și pe cele ale Europei.

El a cerut, de asemenea, continuitate în politica SUA față de Ucraina, dar a spus că UE, prin întărirea propriilor apărări, trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca o administrație republicană să fie aleasă.

În cele mai sincere remarci de până acum ale unui lider european despre necesitatea de a negocia cu Putin, Macron a spus că „dacă în câteva luni vom avea o fereastră pentru negocieri, întrebarea va fi arbitrajul între un proces și o negociere, iar tu ai să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto și cred că negocierile vor fi o prioritate… Te poți pune într-o poziție în care să spui: „Vreau să mergi la închisoare, dar ești singurul cu care pot negocia”.

El a spus că între timp ar trebui adunate dovezi împotriva Rusiei și a liderilor săi. Adresându-și argumentele pentru o mai mare cheltuieli și coordonare europene pentru apărare, el a spus că „securitatea și stabilitatea noastră nu ar trebui să fie delegate și lăsate la discreția alegătorilor americani”.

Citește și: