• Estonia este pregătită să susțină atât candidatura premierului olandez Mark Rutte, cât și pe cea a președintelui român Klaus Iohannis la funcția de viitor secretar general al NATO.
  • Kallas a mai spus că guvernul estonian s-a întâlnit atât cu Rutte, cât și cu Klaus Iohannis, și că este pregătit să susțină oricare dintre candidați, în funcție de cine primește majoritatea susținerii.
  • Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO.

Estonia este pregătită să susțină atât candidatura premierului olandez Mark Rutte, cât și pe cea a lui Klaus Iohannis la funcția de viitor secretar general al NATO, a declarat marți premierul Kaja Kallas.

Kallas a spus că dintre cei doi, Rutte are șanse să obțină poziția.

În cadrul unei emisiuni TV, premierul a declarat marți: „Am discutat despre preocupările noastre. Faptul că nu a existat nimeni din regiunea noastră în vreo poziție înaltă nu este corect. Am primit răspunsuri la întrebările noastre; și, într-adevăr, nu împiedicăm nimic în niciun fel; suntem gata să îi susținem pe ambii [candidați].”

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI

Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO, a spus prim-ministrul, care a fost ea însăși asociată cândva în presă cu o potențială candidatură la funcția supremă a NATO.

Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO

„Unul dintre acestea este cum să determinăm toți aliații să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru securitate”, a spus Kallas. „Cineva dintr-un stat care chiar face acest lucru este mai credibil decât unul dintr-o țară care nu face acest lucru”, a adăugat premierul. „Al doilea element important pentru noi este echilibrul geografic”, a continuat Kallas.

„Din păcate, nu au existat persoane din Europa de Est în cadrul pozițiilor de conducere ale NATO”, a spus Kallas despre situația de până acum.

Cheltuielile anuale de apărare ale Țărilor de Jos ca procent din PIB sunt în prezent de aproximativ 1,64%.

Kallas a mai spus că guvernul estonian s-a întâlnit atât cu Rutte, cât și cu Klaus Iohannis, și că este pregătit să susțină oricare dintre candidați, în funcție de cine primește majoritatea susținerii.

Cu Rutte „într-adevăr, preocuparea este legată de procentul de 2 la sută. Am discutat acest lucru și cu el; cum ar convinge liderii altor țări”, a declarat Kallas.

Citește și