Estonia îi susține pe Mark Rutte și Klaus Iohannis la șefia NATO. Premierul Kaja Kallas a spus că Rutte are șanse să obțină poziția

Estonia este pregătită să susțină atât candidatura premierului olandez Mark Rutte, cât și pe cea a lui Klaus Iohannis la funcția de viitor secretar general al NATO, a declarat marți premierul Kaja Kallas.

Kallas a spus că dintre cei doi, Rutte are șanse să obțină poziția.

În cadrul unei emisiuni TV, premierul a declarat marți: „Am discutat despre preocupările noastre. Faptul că nu a existat nimeni din regiunea noastră în vreo poziție înaltă nu este corect. Am primit răspunsuri la întrebările noastre; și, într-adevăr, nu împiedicăm nimic în niciun fel; suntem gata să îi susținem pe ambii [candidați].”

Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO, a spus prim-ministrul, care a fost ea însăși asociată cândva în presă cu o potențială candidatură la funcția supremă a NATO.

Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO

„Unul dintre acestea este cum să determinăm toți aliații să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru securitate”, a spus Kallas. „Cineva dintr-un stat care chiar face acest lucru este mai credibil decât unul dintr-o țară care nu face acest lucru”, a adăugat premierul. „Al doilea element important pentru noi este echilibrul geografic”, a continuat Kallas.

„Din păcate, nu au existat persoane din Europa de Est în cadrul pozițiilor de conducere ale NATO”, a spus Kallas despre situația de până acum.

Cheltuielile anuale de apărare ale Țărilor de Jos ca procent din PIB sunt în prezent de aproximativ 1,64%.

Kallas a mai spus că guvernul estonian s-a întâlnit atât cu Rutte, cât și cu Klaus Iohannis, și că este pregătit să susțină oricare dintre candidați, în funcție de cine primește majoritatea susținerii.

Cu Rutte „într-adevăr, preocuparea este legată de procentul de 2 la sută. Am discutat acest lucru și cu el; cum ar convinge liderii altor țări”, a declarat Kallas.

Citește și

Exit mobile version