• Interviu exclusiv cu un politician persecutat de Lukaşenko.
  • Valeri Matskevici este un important membru al opoziţiei din Belarus.
  • Valeri Matskevici s-a refugiat în Polonia.
  • Matskevici: Am stat închis mai mult de o săptămână.
  • Matskevici: Orice om activ politic este urmărit penal sau supus represaliilor.
  • Matskevici: Am fost nevoit să părăsesc Belarusul.

Nu mai putem trăi în felul ăsta. E mărturia unui important membru al opoziţiei din Belarus, într-un interviu în exclusivitate pentru ŞTIU, la Aleph News. Valeri Matskevici a fost persecutat şi închis de Lukaşenko.

S-a temut pentru viaţa lui, aşa că s-a refugiat în Polonia, la Varşovia, aşa cum au făcut-o şi alţi colegi de-ai lui care au îndrăznit să i se opună ultimului dictator al Europei.

Valeri Matskevici, membru al opoziţiei din Belarus: „Am primit semnale că împotriva mea se pregăteşte o operaţiune specială şi am fost nevoit să părăsesc Belarusul

„Orice om implicat în politică este urmărit penal şi este supus represaliilor. Eu am participat în campania electorală. După evenimentele din august 2020, am fost închis în închisoarea Jodina, care a devenit deja destul de cunoscută, întrucât acolo sunt închişi deţinuţii politici. Am stat închis mai mult de o săptămână.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

După, au început să mă urmărească, au vrut să-mi facă dosare penale. Am primit semnale că împotriva mea se pregăteşte o operaţiune specială şi am fost nevoit să părăsesc Belarusul.

Procentual, numărul celor arestaţi, reţinuţi şi torturaţi într-un an este mai mare decât cel al victimelor din Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Din august încoace, au fost reţinuţi şi arestaţi peste 35 de mii de oameni”, a spus pentru ȘTIU, Valeri Matskevici, membru al opoziţiei din Belarus.

Valeri Matskevici: „Nici măcar Coreea de Nord nu vrea să ajungă ca Belarus

Dictatura va cădea atunci când Lukaşenko va pierde sprijinul instituţiilor militarizate, mai spune Matskevici. E nevoie şi de sancţiuni mult mai dure pentru a opri represaliile.

„Nu mai putem trăi astfel încă 20 de ani, cu amintirea Uniunii Sovietice. Multe amintiri legate de Uniunea Sovietică sunt vii în dictatura lui Lukaşenko, dar sunt de neînţeles pentru noua generaţie de alegători. Vă imaginaţi în ce situaţie am ajuns dacă însuşi Kim Jong Un le recomandă cetăţenilor nord-coreeni să nu meargă în Belarus?

Aici se temeau toţi că vom ajunge un fel de Coreea de Nord. Coreea de Nord s-a speriat prima. Deja Coreea de Nord nu vrea să ajungă ca Belarus. Dorinţa de a protesta nu a dispărut. Conflictul politic nu a fost rezolvat.

Lukaşenko a reuşit doar să bage la închisoare foarte mulţi oameni, mulţi oameni au fugit din Belarus, dar şi mai mulţi oameni au rămas în Belarus – în ei se acumulează furia, dorinţa de a lupta.

Niciun om de afaceri, nicio companie nu va investi într-un business cu Lukaşenko. Lukaşenko strigă că pe el nu-l sperie sancţiunile. Asta înseamnă că sancţiunile chiar au efect.

Toţi dictatorii spun că sancţiunile nu au niciun efect. Azi, Lukaşenko se menţine la putere prin agresiunea serviciilor speciale. Când nu va mai avea bani să le plătească, atunci regimul Lukaşenko se va prăbuşi”, a adăugat Valeri Matskevici.