• În Franța, exorciștii sunt mandatați de către arhiepiscopi.
  • O echipă mandatată de Biserică analizează 2500 de cereri pe an.
  • La Paris, preoții exorciști fac cel puțin doua ședințe pe lună.

Cum arată un exorcist? Cu ce se ocupă, ce face? Ce gândește? Până de curând doar subiect de filme horror, exorciștii pot fi văzuți acum pe străzi, în țara lui Descates și Voltaire. Paul Pogba, campion mondial la fotbal de origine guineeană, care inspiră generațiile tinere, a fost acuzat că a plătit un marabu pentru a-l vrăji pe fostul său coechipier Kylian Mbappe. Rămânând nerezolvată, această afacere a evidențiat o tendință neașteptată: Un sondaj IFOP arată că în Franța, credința în paranormal constituie un fenomen în continuă creștere. O anchetă publicată în cotidianul Le Figaro arată amploarea fenomenului.

Cât de reală este întoarcerea exorciștilor?

Guy-Emmanuel Cariot, preotul exorcist din Argenteuil, practică exorcismul după ritualul Bisericii Catolice care datează din 1614, actualizat în 1998 de Papa Ioan Paul al II-lea sub titlul „De Exorcismis et supplicationibus quibusdam”: 110 pagini și 45 de minute în medie pentru o ședință.

„Îl vedem pe Cel Rău luptându-se în trupul posedatului: îl deformează, își schimbă vocea, îi răspunde că îi aparține. Țipă, atacă, insultă, luptă. Adesea, îi aruncă trupul la pământ, îl contorsionează, îl invadează, îl face să se târască de parca ar fi un șarpe, provoacă spasme. Într-o zi, o victimă a făcut podul aproape o jumătate de oră, alta a vomitat timp de o oră, o bătrână de 80 de ani a țipat atât de tare, cu un sunet inuman, asemănător cu o alarmă de incendiu, încât mi-au fost blocate urechile două zile”, susține preotul.

Recomandări

TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA
APPLE ÎȘI CERE SCUZE
SCHIMBAREA DE SEX AJUNGE ÎN ROMÂNIA
SHAKIRA SCAPĂ DE PROCES
CA ÎNTRE PRIME DOAMNE

În ceea ce privește ședințele de exorcism, preotul spune : „Suntem patru sau cinci în cameră cu voluntari din echipa mea, inclusiv un medic, pentru a preveni rănirea persoanelor din jur”.

Cât de oficial susține Biserica aceste ședințe?

Începând cu anii 1990, odată cu sosirea imigranților familiarizați cu voodoo și vrăjitoria, Biserica a ales să reinvestească acest câmp de luptă situat la limita lumilor invizibile. Numiți de episcopi, mai mult de o sută de exorciști lucrează acum în Franța pentru a răspunde cerințelor care cresc exponențial.

La Paris, o echipă de 15 persoane, inclusiv doi preoţi exorcişti, primeşte 2.500 de cereri în fiecare an. Dintre acestea, doar 600 sunt examinate în profunzime. Restul sunt trimise la psihologi sau psihiatri. „În medie, efectuăm două exorcisme mari pe lună”, spune preotul.

Citește și