• Oficialii francezi care au încercat cu disperare să salveze o balenă beluga ajunsă în Sena dar spun că nu există nicio speranță că va supraviețui, relatează BBC
  • Salvatorii sperau să ajute balena pierdută să își recapete apetitul și energia necesară pentru a se întoarce în mare.
  • Mamiferul vizibil subnutrit a fost observat pentru prima dată în râu marți, la aproximativ 70 km nord de Paris.

O balenă beluga care s-a rătăcit în râul francez Sena încă nu se hrănea duminică și prezenta semne de boală, lăsând ,,puține speranțe” pentru un rezultat pozitiv, au declarat experții.

Cetaceul de patru metri lungime a fost reperat marți în Sena. Prezența sa în râu este excepțională, deoarece de obicei trăiește în ape reci.

De vineri seara, beluga se află într-o ecluză de aproximativ 125 de metri pe 25 de metri, la 70 de kilometri nord-vest de Paris.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Lamya Essemlali, șeful Sea Shepherd, ONG-ul de apărare a oceanelor prezent la fața locului, a declarat că experții și autoritățile se confruntă cu ,,o provocare” în care există ,,puține speranțe”, când a fost întrebat despre șansele de a salva animalul la cinci zile după ce a fost descoperit.

Balena beluga, eșuată în râul Sena

Mai multe încercări de a-l hrăni, inclusiv cu hering, păstrăv și chiar calmar, au eșuat.

Sâmbătă, medicii veterinari i-au administrat chiar ,,vitamine și produse susceptibile de a-i da poftă de mâncare„, având în vedere ,,starea fiziologică” a belugii, a precizat duminică dimineață prefectura Eure într-un comunicat.

Autoritățile au precizat că balena era calmă, dar părea slabă și prezenta semne de ,,alterări ale pielii datorate prezenței sale în apă dulce„.

Experţii susțin că nu cunosc modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii, habitatul său natural.

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar să călătorească atât de departe de locul natal se întâmplă foarte rar.