• Constatările danezilor păreau a fi similare cu cele ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două găuri din conducte păreau să fi fost provocate de explozii.
  • Acest caz este investigat ca fiind un act de sabotaj grav.
  • Washingtonul a negat orice implicare.

O investigație preliminară privind avariile produse la cele două conducte de gaz Nord Stream în partea daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a anunțat poliția din Copenhaga într-un comunicat.

Forțele de ordine au adăugat că investigațiile ulterioare privind ruperile din 26 septembrie ale conductelor Nord Stream 1 și 2 din zona economică exclusivă a Danemarcei vor fi gestionate în comun de către Poliția din Copenhaga și Serviciul de securitate și informații din Danemarca. Constatările danezilor par să fie similare cu cele ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două găuri în conducte păreau, de asemenea, să fi fost cauzate de explozii și că acest caz este investigat ca un act de sabotaj grav.

Marți, ziarul suedez Expressen a relatat că o secțiune de cel puțin 50 de metri lipsește din conducta de gaz Nord Stream 1 ruptă în Marea Baltică, după ce a filmat ceea ce a spus că sunt primele imagini făcute publice ale pagubelor. Autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri în conductele care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Înregistrarea video a Expressen, realizată cu un mic vehicul subacvatic acționat de la distanță, sau dronă submarină, arată metal îndoit și o conductă larg deschisă în apele tulburi de pe fundul Mării Baltice.

Părți ale conductei păreau să aibă margini drepte și ascuțite, în timp ce altele erau deformate, arată imaginile înregistrate la o adâncime de aproximativ 80 de metri. Înregistrarea video a fost filmată luni, a precizat Expressen.

Poliția daneză nu a putut spune când se așteaptă ca ancheta să fie încheiată. Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională cu, de exemplu, Suedia și Germania, deoarece depinde de mai mulți factori, a declarat poliția din Copenhaga.

Fotografii și înregistrări video au arătat bule care se ridică la suprafața apei de mare după scurgerile de luna trecută. Liderii mondiali au calificat avariile drept un act de sabotaj, iar Moscova a încercat să arunce vina asupra Occidentului, sugerând că Statele Unite au avut de câștigat.