• O companie din Franța acordă femeilor lunar concediu de menstruație
  • Menstruația e principala cauză pentru care femile lipsesc de la muncă în Franța
  • Dr. Craina: Activitatea femeilor este vizibil influențată

Femeile pot primi o zi de concediu în fiecare lună pe perioada menstruației. Proiectul e tot mai aproape să devină realitate în UE. De la 1 ianuarie, o companie din Franța le lasă acasă pe angajate într-una din zilele din lună în care au dureri. Este și principalul motiv pentru care femeile lipsesc de la muncă – între 30 și 50% din cazuri. Și medicii din România încurajează ideea.

„Am păţit ca de foarte multe ori, femeile să ne solicite concediu medical adica refuză să desfăşoare o activitate în acele condiţii de durere, pentru că îşi dau seama că nu pot să desfăşoare activitatea normală, aşa cum ar trebui să o facă şi o fac în celelalte zile. Trebuie să le luăm foarte serios în considerare şi să credem pe deplin ceea ce spun femeile, pentru că într-adevăr, activitatea pe care o desfăşoară, este vizibil influenţată.

Ciclul menstrual se instalează la o vârstă din ce în ce mai tânără. Avem fetiţe, adolescente, domnişoare, la 10-11-12 ani. Foarte multe dintre ele prezintă o durere extraordinar de mare, exacerbată, de-a dreptul recurg la antiinflamatorii şi antalgice pentru a-şi desfăşura activitatea”, a explicat Carina Marius, medic primar obstetrică ginecologie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

E o provocare și pentru angajatori, ei ar pierde bani dacă le plătesc pe femei când ele nu muncesc.

„Fiind femeie antreprenor, vă dați seama că gândesc din punctul de vedere al unei femei aș înțelege legea și aș fi de acord cu ea. Merg pe ideea de a-i da liber, decât să ții persoana aia și să nu fie aptă de muncă.

Dacă vorbim de funcția de ospătar, categoric că acolo este foarte important să te simți bine pentru că jumătate, să zic, din fișa postului ține de atitudinea ospătarului. Adică trebuie să fii zâmbitoare, trebuie să te simți bine. Cu siguranță poate, poate să îți schimbe comportamentul. Nu trebuie să existe o lege ca să poți să înțelegi un om”, a precizat Oana Iliescu proprietar lanț de restaurante.