• A7, o autostradă majoră care traversează sudul Franței și în Spania, este încă închisă.
  • Alte drumuri au fost, de asemenea, parțial închise, mai ales în sudul Franței.
  • Vinci Autoroutes a menționat că blocajele de pe două autostrăzi care duc la Paris au fost înlăturate.

Mișcarea fermierilor, care caută o remunerație mai bună pentru produsele lor, mai puțină birocrație și protecție împotriva importurilor ieftine, s-a răspândit în ultimele zile în toată țara, protestatarii folosindu-și tractoarele pentru a opri porțiuni lungi de drum și a încetini traficul în Franța. De asemenea, au aruncat deșeuri agricole urate la porțile birourilor guvernamentale, scrie France 24.

În timp ce unele dintre baricade au fost ridicate treptat sâmbătă, operatorul de autostrăzi Vinci Autoroutes a declarat că A7, o autostradă majoră care traversează sudul Franței și în Spania, este încă închisă. Alte drumuri au fost, de asemenea, parțial închise, mai ales în sudul Franței.

Vinci Autoroutes a menționat că blocajele de pe două autostrăzi care duc la Paris au fost înlăturate. Autostrada de la Lyon, în estul Franței, până la Bordeaux, în sud-vest, a fost și ea redeschisă sâmbătă, a precizat compania într-un comunicat.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Unii protestatari furioși plănuiau să dea un nou impuls mobilizării săptămâna viitoare, amenințănd că vor bloca traficul în jurul Parisului pentru câteva zile, începând de duminică seara. Noul premier al președintelui Emmanuel Macron, Gabriel Attal, a anunțat vineri o serie de măsuri în timpul unei vizite la o fermă de vite din sudul Franței. Acestea includ „simplificarea drastică” a anumitor proceduri tehnice și eliminarea progresivă a taxelor pe motorină pentru vehiculele agricole, a spus el.

Attal a confirmat, de asemenea, că Franța va rămâne împotriva semnării de către Uniunea Europeană a unui acord de liber schimb cu grupul comercial Mercosur, deoarece fermierii francezi denunță ceea ce ei consideră concurență neloială din partea țărilor din America Latină. Acordul este în curs de negociere de ani de zile. Ca răspuns la anunțul lui Attal, cele două mari sindicate de fermieri din Franța și-au anunțat rapid decizia de a continua protestele, spunând că planul guvernului nu merge suficient de departe.

Citește și