• Agricultorii europeni protestează față de politicile UE.
  • Au fost blocate drumuri în România, Franța și Germania.
  • Guvernul francez promite agricultorilor un mijloc decent de trai.

Politicile ecologice europene și cerealele ucrainene îi pun pe picior de război pe agricultorii europeni. Protestele s-au întins din România, până în Franța, trecând prin Polonia și Germania. Analiștii cred că Uniunea Europeană greșește cu privire la ecologizarea agriculturii.

Agricultorii din diferite țări ale UE au diverse nemulțumiri, dar cea mai mare este legată de reformele „tranziției verzi” ale UE. Românii și polonezii se plâng și de lipsa de control a importului de cereale din Ucraina, iar guvernul polonez a obținut garanția Comisiei Europene că acesta va fi controlat dacă mai apar situații neobișnuite.

Impactul politicilor de tranziție verde ale UE asupra agriculturii și asupra modului în care aceste politici influențează competitivitatea și rentabilitatea fermelor lor este cauza principală a protestelor care au dus la blocaje de șosele în numeroase țări. Preocupările agricultorilor sunt legate de pierderea subvențiilor, creșterea costurilor de producție și efectele reglementărilor ecologice asupra afacerilor lor. Fermierii se confruntă cu o reducere a subvențiilor din Politica Agricolă Comună, programul de 55 de miliarde de euro pe an care a susținut securitatea alimentară a Europei din 1962. Ei se simt nedreptățiți și îngrijorați de pierderea competitivității pe piață. În opinia lor, aceste politici agrare verzi îi transformă în „țapi ispășitori” ai luptei împotriva încălzirii globale.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE

Care sunt soluțiile oferite în Europa?

În Germania, agricultorii au primit un răspuns simplu că nu mai sunt bani și s-au aliat cu activiștii ecologiști pentru a forma mișcarea Suntem sătui!”, cerând reforme și prețuri corecte pentru agricultura ecologică.

În Franța, unde guvernul francez a programat o întâlnire cu liderii sindicatului agricultorilor FNSEA pentru a discuta problemele lor, promite să le ofere un mijloc de trai decent. Scopul UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, poate fi o lovitura grea pentru Europa rurala.
Analiștii de la publicația Politico spun că Uniunea Europeană face o greșeală prin politica agricolă de tranziție verde, mai ales acum când până și liderii europeni recunosc necesitatea unor surse stabile de hrană.

Să vedem ce urmează, pentru că președintele CE, Ursula Von der Leyen se va întâlni cu agricultorii. Dialogul va include fermieri, cooperative, agrobusiness, societate civilă și instituții financiare, se va încheia cu un set de concluzii până în vară.

Citește și