• Numărul celor care ar fi putut fi uciși în atac ar putea deveni mai clar în timp.
  • În imaginile realizate de Maxar, nava poate fi văzută arsă și detașată de port.
  • Ucraina a afirmat că a distrus nava în atacul său asupra portului Feodosia din Crimeea.

Imaginile din satelit au dezvăluit pagubele grave provocate navei rusești de debarcare a tancurilor Novocherkassk în urma loviturilor ucrainene asupra unui port din Crimeea, marți, scrie CNN.

În imaginile realizate de Maxar, nava poate fi văzută arsă și detașată de port, aparent parțial scufundată, cu fum care iese din navă. Ucraina a afirmat că a distrus nava în atacul său asupra portului Feodosia din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014. Moscova a susținut că nava a fost avariată”.

Imaginea, atunci când este comparată cu o imagine anterioară care arată nava înainte de atac, sugerează o operațiune ucraineană de succes care a vizat portul.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Numărul celor care ar fi putut fi uciși în atac ar putea deveni mai clar în timp deoarece peninsula se află în prezent sub control rusesc, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene.

Acest teritoriu, din nefericire, este ocupat acum și nu este un lucru ușor să faci informațiile relevante. Și cred că, în timp, vom obține cel puțin cifre aproximative [ale victimelor] a ceea ce s-a întâmplat în realitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, într-un interviu acordat Radio Free Europe/Radio Liberty.

Cu toate acestea, aceste nave nu sunt de obicei lăsate fără echipaj. Și, în consecință, chiar dacă se afla în port în acel moment, o parte destul de mare a echipajului trebuia să fie la bord, iar echipajul total acolo este de aproximativ 80 de persoane”, a spus el.

Potrivit unei fișe informative a armatei americane despre Novocherkassk și celelalte nave din clasa Ropucha, nava de 112,5 metri deplasează aproximativ 3.450 de tone, ceea ce face ca nava să aibă aproximativ aceleași dimensiuni ca o navă de luptă litorală a US Navy.

Novocherkassk transportă un echipaj de aproximativ 87 de persoane, cu o capacitate de 237 de soldați, potrivit armatei americane. Nu se știa cât de mult personal s-ar fi aflat la bord în presupusul atac ucrainean. Nava este proiectată pentru debarcări pe plajă, având uși la prova și la pupa și capacitatea de a găzdui până la 25 de transportoare blindate de personal pe puntea sa pentru vehicule.

Citește și