- Regele Charles al III-lea își sărbătorește prima aniversare oficială de când a devenit suveran.
- Este pentru prima dată când un monarh domnitor participă călare din 1986 încoace.
- Parada anuală Trooping the Colour marchează ziua oficială de naștere a suveranului britanic.
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a inspectat astăzi trupele călare la parada inaugurată de ziua sa de naștere, fiind pentru prima dată când monarhul a participat la acest eveniment de când mama sa, regina Elisabeta a II-a, a participat în 1986, scrie Malay Mail, conform AFP.
Imagini în direct din Londra:
Parada anuală Trooping the Colour marchează ziua oficială de naștere a suveranului britanic.
Charles a fost urmat pe cal de fiul său cel mare și moștenitor, prințul William, de fratele lui Charles, Edward, ducele de Edinburgh, și de sora Anne.
Regina Camilla și soția lui William, Catherine, Prințesa de Wales, i-au urmat într-o trăsură.
Acest spectacol plin de culoare, de precizie regimentală și de fast, este primul din timpul domniei lui Charles, în vârstă de 74 de ani.
Regele Charles al III-lea se urcă în șa pentru parada aniversară
De ce Regele Charles al III-lea are două zile de naștere?
Ziua de naștere reală a lui Charles este pe 14 noiembrie, dar suveranii britanici o sărbătoresc de două ori – o dată în particular și o dată în public.
Tradiția paradei din iunie a început în 1748, în timpul regelui George al II-lea, care dorea o sărbătoare pe o vreme mai bună de vară, deoarece propria sa zi de naștere era pe 30 octombrie.
Evenimentul televizat a debutat cu o procesiune de la Palatul Buckingham la Horse Guards Parade, în centrul Londrei.
Participă aproximativ 1.400 de soldați, 400 de muzicieni și 200 de cai, conduși în paradă de Juno, o iapă de 10 ani, alături de alți trei cai de tobă – Perseus, Atlas și Apollo.
Caii de tobă sunt cele mai înalte animale din armată și dețin rangul de maior. În mod tradițional, ei sunt numiți după figuri din mitologia greacă.
Trooping the Colour, evenimentul prin care este sărbătorită ziua suveranului britanic
Evenimentul minuțios coregrafiat își are originile în afișarea culorilor sau a steagurilor diferitelor regimente pentru a permite soldaților să le identifice în luptă.
Marea Britanie se confruntă în prezent cu o perioadă de caniculă, ceea ce face dificilă activitatea trupelor cu căciulile lor ceremoniale din piele de urs neagră și tunicile roșii groase.
La sfârșitul săptămânii trecute, William a inspectat trupele din grupul de regimente de rang înalt Household Division, iar din cauza temperaturilor ridicate, mai mulți soldați au leșinat.
În calitate de Prinț de Wales, William este colonel onorific al Gărzilor galeze.
Charles – care, în calitate de șef de stat, este comandant-șef al forțelor armate – va conduce ulterior soldații înapoi la palat.
El se va alătura apoi altor membri de rang înalt ai familiei regale pentru a asista la un survol de aproximativ 70 de avioane militare deasupra capitalei britanice, după un salut cu 41 de salve de tunuri din Green Park, aflat în apropiere.
Vremea nefavorabilă a întrerupt un zbor planificat la încoronarea lui Charles pe 6 mai.
Regina Elisabeta a călărit ultima dată calul său Burmese, un cadou din partea Poliției Regale Canadiene Călare, la parada de la mijlocul anilor 1980.
După ce calul, pe care l-a călărit timp de 18 ani, a fost retras în 1986, ea a decis să folosească o trăsură pentru Trooping the Colour.
Parada de anul trecut a fost ultima pentru regretata regină și a făcut parte din cele patru zile de evenimente care au marcat împlinirea recordului de 70 de ani pe tron.
A fost una dintre ultimele sale apariții publice înainte de moartea sa, la vârsta de 96 de ani, în septembrie.
Citește și
Elon Musk a anunțat că, până la sfârşitul anului, vrea să implanteze primul cip în creierul unui om
Un bărbat din Marea Britanie a fost arestat pentru că a „încercat să facă sex cu un copac”