- Este nevoie de aproximativ 250 gigawați de capacitate electrică nouă până în 2030.
- Germania are nevoie de 43 de terenuri de fotbal cu energie solară în fiecare zi.
- Costurile includ investiții în modernizarea rețelelor electrice și, mai ales, în generarea de energie nouă.
Germania a pus deoparte peste 260 de miliarde de euro pentru a face față riscurilor imediate ale unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei în Ucraina, dar soluția finală va fi mult mai costisitoare – dacă țara va reuși să o rezolve.
Advertisment
Se estimează că prețul în așteptare pentru a face sistemul energetic al țării rezistent în viitor se va ridica la peste 1.000 de miliarde de dolari până în 2030, potrivit BloombergNEF. Costurile includ investiții în modernizarea rețelelor electrice și, mai ales, în generarea de energie nouă pentru a gestiona eliminarea treptată a centralelor nucleare și a celor pe bază de cărbune, pentru a face față cererii crescute din partea mașinilor electrice și a sistemelor de încălzire și pentru a respecta angajamentele privind clima.
Tranziția va necesita instalarea de panouri solare care să acopere echivalentul a 43 de terenuri de fotbal și 1.600 de pompe de căldură în fiecare zi.
De asemenea, este nevoie de construirea a 27 de noi centrale eoliene onshore și a patru centrale eoliene offshore pe săptămână, potrivit unei liste de dorințe prezentate de cancelarul Olaf Scholz în timpul unei vizite recente la sediul Volkswagen AG din Wolfsburg.
Recomandări
„Acesta este un proiect îndrăzneț – probabil cel mai îndrăzneț proiect de la reconstrucția Germaniei”, a declarat la începutul acestei luni vicecancelarul Robert Habeck, care supervizează politica climatică și energetică.
Aproximativ 250 de gigawați de capacitate nouă vor trebui să fie instalați până în 2030 – când se așteaptă ca cererea de energie să fie cu aproximativ o treime mai mare decât în prezent – potrivit estimărilor autorității de reglementare a rețelelor din Germania și ale grupului de reflecție Agora Energiewende.
Pentru a pune în context amploarea provocării, producția necesară este suficientă pentru a acoperi cererea actuală a gospodăriilor pentru toate cele 448 de milioane de persoane din Uniunea Europeană. Adaosurile vor fi un amestec de surse regenerabile și centrale pe gaz – care într-o zi ar putea fi convertite pentru a funcționa cu hidrogen.
În centrul dilemei Germaniei se află planurile politice de eliminare treptată a anumitor surse de energie fără a stabili în mod clar calea de înlocuire a acestora. Ultimele trei centrale nucleare ale țării vor fi închise până la jumătatea lunii aprilie, iar Germania își propune acum să accelereze renunțarea la cărbune până în 2030. Provocarea a fost intensificată după ce Rusia – principalul furnizor de energie al Germaniei înainte de război – a redus fluxurile de gaz.
Partenerii noștri