• Fiind vechi, autonomia unor echipamente a scăzut de la 4 ore la 30 de minute
  • Europol: Inspectoratul mizează mult pe resursa umană și prea puțin pe echipamente
  • Polițist: Ultima achiziție pentru echipamentul din dotare a fost făcută acum 3 ani

Grănicerii se plâng de faptul că sunt nevoiți să ne păzească țara cu oameni puțini și aparatură învechită. Călin este angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și spune că în ultimii ani nu a primit niciun echipament nou. Iar aparatele care funcționează sunt atât de vechi încât autonomia lor a scăzut sub jumătate de oră.

În general au depășit 10-11 ani aparate care și-au trecut timpul fizic de folosință. Acumulatorii cu care funcționează aparatele astea în general nu au fost schimbați, iar timpii de funcționare efectivi au fost reduși. Dacă într-o noapte își desfășoară activitatea 8-9-10 patrule și ai doar două aparate care funcționează ok, e puțin. Cel mai mult ar ajuta aparatură de vedere pe timp de noapte“, spune Călin, polițist de frontieră.

De cealaltă parte, Lucian Bode, ministrul de la Interne, îi contrazice pe grăniceri: „Dotări corespunzătoare și avem colaborare cu FRONTEX avem colaborare foarte bună cu instituțiile naționale, avem dotări de ultimă generație atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Cu scannere, cu camere cu termo viziune“.

Sindicaliștii recunosc, însă, că există probleme mari cu dotările polițiștilor de frontieră: „Ne lipsesc, printre altele, echipamentele de vedere în timpul nopții, senzorii de mișcare sau camerele performante de supraveghere“.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?

Aceștia se confruntă cu o insuficiență a aparaturii pe timp de noapte, dar și pe timp de zi. Dacă țările dezvoltate din Europa de Vest mizează pe aparatură video, nu de frontieră, la noi în România se mizează mai mult pe resursa umană. Chiar dacă s-au făcut achiziționări în anul 2018 putem spune că în anul 2021 în raport cu nevoile actuale nu suntem la acelați nivel cu țările din Europa. Dacă am amplasa în frontiera cu Serbia anumite camere de supraveghere atunci nu am mai avea nevoie de 10 patrule când am putea folosi acele camere“, explică Marius Iconaru, secretar general Europol.