- Summitul UE de la Bruxelles s-a mai prelungit cu o zi, pentru că statele nu ajung la un acord legat de planul de relansare economică.
- Guvernul Orban nu a mai aşteptat terminarea negocierilor şi a prezentat planul de relansare economică bazat pe fonduri europene.
- Planul de relansare al Cabinetului liberal prevede investiţii întinse pe 10 ani şi făcute cu bani europeni.
- Planurile s-ar putea însă încurca, dacă liderii UE nu ajung la un acord şi România primeşte fonduri insuficiente de la Bruxelles.
Se duc negocieri dure la Summitul UE, dar la Palatul Victoria este linişte. Guvernul Orban a venit încă de la începutul lunii cu un plan de relansare economică. Fără bani în buzunar, însă.
Mai ales că se apropie campania electorală, spun sociologii. 33 de miliarde de euro ar trebui să primim din planul UE de redresare economică. Alţi 40 de miliarde de euro ar trebui să îi primim tot de la Uniunea Europeană, din bugetul multianual.
Prin urmare, România ar primi pentru următorii 7 ani un buget fără precedent, de peste 70 de miliarde de euro.
Doar 30 de miliarde le dăm de la noi ca să scoatem ţara din criză şi să o modernizăm în următorii 10 ani.
Planul a fost lansat cu fast, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. De la Bruxelles, îţi spune acum că optimismul s-a mai pierdut pe drum. Asta ar putea însemna chiar şi un buget mai mic pentru România.
TOP ARTICOLE
- Miron Cozma îl amenință pe Cîțu: „Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Nu ai cum să mă oprești!”
- VIDEO. Armata a deschis focul asupra mulțimii în Myanmar. Cel puțin 18 protestatari uciși
- Selly, amendat după petrecerea de ziua lui, la care a cântat Tzancă Uraganu’. Poliţia a aflat de pe Instagram
Explicația unui sociolog: „E obligat pentru că are alegeri”
„În România, politica asta de a stabili bani pe care nu-i ai şi de a stabili cum îi cheltui este curentă. E obligat să facă acest lucru, pentru că are alegeri.
Economia nu poate să se relanseze că vrea cineva, e clar că perioada de criză va dura mai mult şi atunci normal că mesajul, nu doar al românilor, este de relansare, de totul e frumos şi nemaipomenit”, a explicat Alfred Bulai, sociolog.
Ce spun Klaus Iohannis și Angela Merkel
„Avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorarea economică. Sunt moderat optimist”, a declarat Klaus Iohannis.
„Intrăm în a treia zi de negocieri. Încă nu pot spune dacă va exista sau nu o soluţie”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
- Femeile care țin diete restrictive și fac prea multe exerciții fizice riscă să își piardă menstruația. Explicațiile specialiștilor
- SUA și UE se pregătesc să sancționeze Rusia în cazul Navalnîi
- Belgia, reacție dură după anunțul Ursulei von der Leyen despre introducerea pașaportului de vaccinare: „Nu se pune problema!”
- Cu sau fără mască la ora de sport? D. Rajka: „Nu păţesc nimic dacă desfăşoară un efort fizic minim”
- Bilanțul vaccinării: Peste 30.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Sunt 179 de reacții adverse