• Credite pentru studenți în valoare de 10.000 de euro și pentru tineri, în valoare de 15.000 euro, este noul proiect de lege al Guvernului.
  • Șase din zece studenți sunt sceptici cu referire la achitarea ratelor.
  • Președintele Asociației de Studenți la Comunicare a spus: „nu cred că la 18-19 ani îți poți asuma responsabilitatea”.

Inițiativa Guvernului de a oferi credite pentru studenți în valoare maximă de 10.000 de euro a stârnit diverse reacții. Patru din zece studenți sunt sceptici cu referire la achitarea ratelor.

Elena Gușă, președintele Asociației de Studenți la Comunicare, vede inițiativa ca pe o responsabilitate prea mare pentru un tânăr fără un job stabil.

„Inițiativa este bună, tocmai pentru că cineva se gândește și la noi, studenții, însă, nu cred că cineva de 18-19 ani și-ar lua responsabilitatea de a-și asuma un credit, mai ales că majoritatea fie sunt întreținuți de părinți la facultate, fie muncesc ca să se întrețină. Deci, nu cred că ar apela la un credit, la vârsta asta.”, a spus Elena Gușă, președintele Asociației de Studenți la Comunicare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În România, studenții se feresc de credite de teama că nu își vor putea plăti datoriile în timp util.

Lucrurile stau, însă, diferit în alte țări, precum Marea Britanie, unde împrumurile se întind până la 30 de ani.

„Procesul a fost destul de simplu, pentru că aici sunt niște agenții care se ocupă de asta și te ajută cu dosarul pentru student finance. Tot ce trebuie să faci este să le dai veniturile pe ultimii trei ani, închiderile de an financiar , scrisoare de la contabil dacă lucrezi ca PFA sau de la angajator.”, a spus Niky, fost student în UK.

„Banii se restituie pe o perioadă destul de lungă. Poate dura până la 30 de ani achitarea creditului.”

Dragoș Nichifor, broker de credite, îți spune atât beneficiile, cât și consecințele acestui tip de demers.

„Practic, și până acum a existat acest tip de produs. Ce se încearcă acum este reinventarea lui, sub o formă în care accesibilitatea să fie mult mai mare, și anume, cei care au nevoie pentru studii, de bani, să îi obțină fără să demonstreze venituri. Asta înseamnă că statul își ia angajamentul de a pune garanție în favoarea băncilor, astfel încât, în cazul în care studentul nu poate să plătească ratele creditului, băncile să-și recupereze banii de la stat.”, a spus Dragoș Nechifor prin telefon.