• Guvernul venezuelean a majorat salariul minim cu aproape 300%
  • Salariul minim valorează acum echivalentul a 2,40 de dolari
  • Cu toate acestea, venezuelenii nu își pot cumpăra nici măcar un kilogram de carne, care costă 3,75 de dolari

Guvernul venezuelean a majorat salariul minim cu 289%, a declarat sâmbătă un oficial, trecând de la echivalentul a 64 de cenți americani la aproximativ 2,40 de dolari la cursul de schimb estimat de banca centrală a țării, relatează Reuters.

Economia Venezuelei se află în al patrulea an de hiperinflație, al șaptelea an de recesiune și a suferit încet și dezordonat o dolarizare începând cu anul 2019. Ministrul Muncii, Eduardo Pinate, a declarat că salariul minim va crește de la 1,8 milioane de bolivari la 7 milioane de bolivari începând cu această lună.

Eduardo Pinate a făcut anunțul la un eveniment organizat de Ziua Muncii și difuzat la televiziunea de stat, adăugând că bonusul alimentar pe care lucrătorii de stat urmează să îl primească ar crește.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu noul venit de bază de 2,40 de dolari plus bonusul alimentar care reprezintă acum 3,50 de dolari, venezuelenii pot cumpăra un kilogram de brânză și un litru de lapte. Salariul minim nu ajunge nici pentru a cumpăra un kilogram de carne, care costă 3,75 de dolari.

Guvernul președintelui Nicolas Maduro a crescut salariul minim de două ori în acest an, deși țara se confruntă cu pandemia de coronavirus, o recesiune severă și hiperinflația. Cu toate că autoritățile au relaxat controlul asupra economiei în urmă cu doi ani, permițând tranzacții mai mari în valută, mulți lucrători continuă să primească salariile în moneda locală, bolivarul, care s-a devalorizat.

Eduardo Pinate a mai spus că grila salarială din sectorul public va fi revizuită, fără a oferi mai multe detalii. Angajații guvernamentali primesc cele mai mici salarii, ceea ce a determinat un șir de demisii.